0
(0)

Astăzi, la ora 9:40, ora României, roțile roverului Curiosity au început să lase urme pe solul marțian. Cel mai sofisticat rover construit vreodată, Curiosity va folosi timpul petrecut pe suprafața Planetei Roșii pentru a explora posibilitatea existenței vieții pe Marte în trecutul îndpărtat – sau măcar dacă planeta poate întreține viața pe viitor, potrivit administratorului NASA Charlie Bolden.

 

Amartizarea cu succes a lui Curiosity a fost posibilă cu ajutorul specialiștilor și al inginerilor adunați din toată lumea sub cupola NASA și a Laboratorului Jet Propulsion. Dincolo de importanța sa științifică, evenimentul marchează și un pas important în înfăptuirea îndrăznețului plan de a trimite o misiune cu echipaj uman pe Marte dupa anul 2030.

Imediat după așeazarea pe solul marțian, roverul a transmis o imagine din lumea străină în care se află deja de ore bune. Toți cei implicați în proiect au explodat în aplauze, chiar dacă acesta a depășit bugetul alocat initial și a fost finalizat cu o întârziere de doi ani.

Amartizarea vine într-un moment important pentru agenția spațială americană, care traversează o perioadă de tăieri de fonduri și de anulare a unor misiuni, sporindu-i prestigiul și asigurându-i continuitatea și extinderea activității.

Călătoria lui Curiosity s-a întins pe o distanță de 563 milioane de kilometri și s-a încheiat printr-o pentrare a atmosferei marțiene cu viteze supersonice (de peste 20.000 km/h), înainte ca roverul să fie plasat cu mare precizie în interiorul Craterului Gale.

Mai târziu astăzi, sau cel târziu mâine, NASA va avea și imagini video de înaltă definiție cu o rată de 4 cadre/secundă primate de la roverul Curiosity. Agenția a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea laboratorului mobil de dimensiunile unui Mini Cooper. Curiosity este cel mai mare și cel mai complicat „geolog” robotizat construit vreodată, cu zece instrumente proiectate special pentru a depista urme de viață.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here