0
(0)

Un studiu, bazat pe simulări computerizate, publicat în revista Nature Geoscience, sugerează o creştere a temperaturii medii globale faţă de nivelurile din secolul trecut cu 1.4-3.0° Celsius, până în anul 2050.

 

Studiul s-a întemeiat pe un număr de 10.000 de simulări climatice, efectuate pe calculatoarele personale ale voluntarilor participanţi, cercetătorii dorind astfel să ţină cont de o gamă cât mai mare de posibilităţi viitoare.

Savanţii susţin că ne putem aştepta la o creştere a temperaturii de maxim 3 grade Celsius în condiţiile unui scenariu bazat pe emisii poluante medii, el putând deveni mai grav în cazul majorării acestora.

Limita medie de creştere previzionată coincide cu previziunile IPCC din 2007, însă maximul este mai mare.

În timp ce unii specialişti, precum prof. Corinne Le Quere, de la Centrul de Schimbări Climatice Tyndall, consideră rezultatele ca relevante, alţii, precum prof. Julian Hunt, de la University College din Londra îşi exprimă îndoiala cu privire la modul de efectuare al studiului: „am rezerve în a mă baza pe un model ce combină temperaturile solului, care sunt evident în creştere, cu cele ale mărilor și oceanelor, care pot avea mari fluctuaţii”. Totuşi, prof. Hunt crede că maximul prognozei este „foarte probabil”, având în vedere mai multe aspecte: emisiile de metan, gaz cu puternic efect de seră; modificările importante în reflexia luminii în unele zone ale Terrei; reducerea poluării aerului în Asia, ce ar duce la scăderea reflexiei energiei solare înapoi în spaţiu.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here