0
(0)

În 2016, la ediția-pilot a „Academiei de vară Samuel von Brukenthal – Avrig 2016”, Dacia a acceptat să devină partener de mobilitate al Știință & Tehnică, punându-ne la dispoziție un model Dacia Duster, respectiv un model Dacia Dokker Stepway. Anul acesta am continuat parteneriatul cu producătorul auto național, pentru ediția din 2017 a acestei tabere de vară de lângă Sibiu Dacia punându-ne la dispoziție tot un Duster.

Colegul Oraan Mărculescu, specialistul S&T pe domeniul auto, îmi spune că în toamna acestui an urmează să vedem lansată o nouă generație a SUV-ului Dacia Duster. Cu ocazia asta mi s-a adus la cunoștință că modelul actual are deja aproape 7 ani de când există pe piață – dar designul său robust nu pare să se demodeze ușor.

test-dacia-duster-edc-stiinta-tehnica-2

Duster este aceeași mașină bună la toate și pe orice drum, ca la începuturi. Dar nu neapărat o mașină care să mă dea pe spate ca aspect: oricât de mândru sunt eu că-s român, când vine vorba de mașini și de aparate foto, cred că japonezele sunt „fruncea”.

Ca vânător de eclipse (eclipsa din 21 august, din SUA, va fi a 10-a pe care o documentez – urmăriți Marea Expediție Americană, aventura noastră de peste ocean!), am cutreierat Pământul în lung și în lat în căutarea acestui fenomen astronomic grandios. Am condus mașini cu volan pe dreapta sau pe stânga, mici sau mari, automate, semi-automate sau manuale.

test-dacia-duster-edc-stiinta-tehnica-3

Am avut o surpriză foarte plăcută cu Duster EDC, cutia automată chiar te ajută în traficul din București și confortul, per ansamblu, e foarte bun, chiar și pentru coloana mea, cam „cocosâșată” de la 30 de ani de cărat telescoape.

Pentru mine, contează puține lucruri ca să-mi aleg o mașină. În primul rând e fiabilitatea, iar la Duster îmi place că-ți conferă o puternică senzație de robustețe, esențială pentru încrederea într-o mașină nouă. Al doilea e poziția la volan și scaunul. Aici, Dusterul m-a nimerit. Am condus București-Sibiu și nu m-a durut spatele – ăsta e un prim test reușit pentru scaunul Daciei.

test-dacia-duster-edc-stiinta-tehnica-4

Al treile lucru (și zic eu că sunt suficiente trei) este binomul calitate-pret. Absolut imbatabil în cazul Duster. Observați, vă rog, că am ajuns la o vârstă la care nu mă interesează în mod special puterea motorului. Sunt specialist în testare de echipamente astro-fotografice. Știu că un verdict corect se dă numai când compari două-trei produse din aceeași clasă, adică mere-cu-mere, cum se spune, nu pere-cu-pepeni.

Comparați calitate-preț plus poziție la volan și fiabilitate cu SUV-urile concurente și preț asemănator și-mi veți da dreptate. Duster EDC costă 17.700 euro, fiind oferit în versiunea de echipare de top SL Explorer, care, pe lângă cutia automată, mai oferă suficiente echipamente, cum ar fi sistemul multimedia Media Nav (deși pentru unii încă mai e greu de asociat numele „Dacia” cu touchscreen și GPS…), cameră pentru mersul înapoi sau aer condiționat.

test-dacia-duster-edc-stiinta-tehnica-5

Chiar dacă lipsește tracțiunea 4×4 din „meniul” acestei versiuni automate, am umblat și pe coclauri și nu am simțit nevoia de așa ceva, mașina având o gardă la sol foarte generoasă și fiind ușor de manevrat pe orice fel de teren. Cutia automată este excelentă, face mașina să meargă fără șocuri și controlează foarte eficient (oare mai eficient ca mine?!) turația motorului.

Nu e prima oară când merg cu o mașină având cutie automată, dar EDC m-a surprins realmente, deoarece nu-ți dă impresia că mașina are doar 109 CP. E clar că tehnologia cu dublu-ambreiaj e superioară atât cutiilor manuale (iar mie îmi place nespus să schimb treptele!), cât mai ales celorlalte tipuri de cutii automate. Plus că te poți „juca” în modul manual, adică să alegi tu momentul de schimbare a treptelor, dând maneta înainte (retrogradare) sau înapoi (urcare o treaptă).

test-dacia-duster-edc-stiinta-tehnica-6

Am mai remarcat că această cutie cu dublu ambreiaj oferă un foarte bun compromis între performanțe și consum. În oraș, aproape că mă tenta să fac recorduri de consum, deoarece sistemul start/stop și modul Eco-drive duc la economii importante de carburant. Asta și pentru că această cutie te face să te simți foarte relaxat la volan și să nu te mai grăbești așa de tare.

Sincer, nu prea mă interesează ce se întâmplă sub capotă câtă vreme lucrurile merg fără probleme. Am găsit, totuși, niște explicații interesante despre cutia automată cu dublu ambreiaj EDC, pentru cei interesați de detalii mai tehnice:

După 4 zile de condus Dacia Duster, îmi vine în minte, obsesiv, următoarea idee: de ce instituțiile statului român nu aleg varianta românească când vine vorba de mașină de serviciu? Acum chiar avem de unde alege, iar calitatea și pretul sunt motive foarte serioase în decizia finală. Bineînțeles, dacă în licitație nu se pune condiția „V6” .

Dar, iată, poate fi bifată cu brio condiția „cutie automată”. Pentru că Duster EDC își merită cu prisosință banii dacă vrei un all-rounder bun la toate, dar și confortabil în aglomerația urbană.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?