0
(0)

Las Vegas devine, la începutul fiecărui an, o mare sărbătoare a tehnologiei ultra-moderne. La ediția CES 2018 am selectat câteva dintre noutățile marcante ale show-ului american, dominat de tehnologiile dedicate condusului autonom.

 

LOCUL 7.
Vanderhall Edison²

Deși cuvântul de ordine la CES 2018, în privința domeniului auto, a fost „condus autonom”, un mic fabricant american din Utah s-a folosit de show-ul din Las Vegas pentru a le propune celor interesați un pachet eco de adrenalină: Vanderhal Edison² este versiunea 100% electrică a unui vehicul pe trei roți, în mod nodmal propulsat de un motor turbo pe benzină.

Oferind doar două locuri, trei roți (două în față și una în spate) și un habitaclu minimalist, fără acoperș, Vanderhall Edison² promite senzații tari pentru orice împătimit al volanului, grație motorului electric de 180 CP și 326 Nm (în condițiile în care masa vehiculului e de numai 650 kg!). Bateria de 30 kWh asigură o autonomie maximă teoretică de peste 200 de mile (circa 320 km), iar demarajul 0-60 mph se realizează în numai 4 secunde.

„Jucăria” costă în jur de 35.000 USD și se anunță drept un mare rival pentru iconicul Morgan EV3. Sistemele autonome de condus nu fac parte din meniu, așa încât Vanderhall Edison² se dovedește o adevărată curiozitate la un show precum CES…

 

LOCUL 6.
KIA Niro EV Concept

Numele KIA Niro nu mai este o noutate – am testat încă de acum un an prima versiune a acestui model, KIA Niro Hybrid, urmând ca în acest an să vă comunic impresiile și despre varianta plug-in hibridă Niro PHEV. Însă la CES 2018 sud-coreenii promit o surpriză foarte plăcută: varianta 100% electrică a lui Niro este prefigurată de un fel de concept-car – „un fel de”, deoarece modelul de serie se pare că va fi lansat pe piață chiar în acest an.

https://www.youtube.com/watch?v=3M1mbdh7XAc

Ce aduce așa de interesant KIA Niro EV Concept? O baterie de 64 kWh, care promite o autonomie maximă de 248 de mile – adică 380 km! Ceea ce sună excelent pentru domeniul crossover-urilor 100% electrice, unde momentan avem un singur player: copilul teribil Tesla Model X, față de care modelul sud-coreenilor va fi mult mai abordabil ca preț.

Pe lângă sistemul de propulsie, atrage atenția interacțiunea dintre pasageri și mașină. Volanul are rol de… telecomandă pentru sistemul infotainment și cel de climatizare – de exemplu, în partea de jos a acestuia există o zonă cu controlul gesturilor, de unde șoferul poate, prin „swipe”, să selecteze posturile preferate, să modifice volumul sau să ajusteze temperatura interioară.

KIA a realizat, în colaborare cu Amazon Web Services și un sistem de recunoaștere facială și vocală a șoferilor. Sistemul nu doar ajustează setările mașinii în funcție de profilul celui de la volan, ci are și rol de „agent de securitate” – de exemplu, poate bloca mașina în cazul în care se constată o tentativă de furt. Niro EV mai este dotat cu un nou sistem de camere pentru detectarea mai eficientă a pietonilor și bicicliștilor.

În paralel, cei de la KIA au conceput alte două cockpituri, ca vitrine tehnologice. Primul este dotat cu tehnologie 5G (!), dar și cu un sistem personalizat de sunet: în tetierele fiecărui scaun sunt integrate difuzoare (cu tehnologie „noise cancellation”) astfel încât pasagerii din față pot asculta ceva diferit de cei din spate. În al doilea cockpit, vizitatorii au avut ocazia să experimenteze, prin intermediul căștilor VR, cum se vor conduce singure mașinile sud-coreenilor în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Cu ocazia CES 2018, KIA a făcut un anunț interesant și pentru Europa: din acest an, producătorul va lansa în câteva țări din UE serviciul de car-sharing WiBLE (disponibil deja în Coreea de Sud).

 

LOCUL 5.
Harman și Samsung = QLED MoodRoof

Două mari nume din domeniul device-urilor pentru entertainment și-au dat mâna pentru a concepe o nouă „chestie” care promite să facă vâlvă în lumea auto: plafonul-display. Studiile arată că, pe fondul dezvoltării galopante a mașinilor autonome, domeniul „in-car entertainment” va ajunge la o cifră de afaceri de peste 7 trilioane USD până la jumătatea acestui secol. Deci cam orice gadget interesant merită atenție.

După ce Samsung a cumpărat Harman (cunoscut pentru produsele sale audio de înaltă fidelitate pentru domeniul auto), iată că asistăm la începutul invaziei tehnologiei displayurilor QLED în mașini. MoodRoof este parte a unui sistem mai complex, Moodscape, care presupune combinarea unor soluții audio rafinate cu plasarea unui display generos pe plafon și care să ofere conținut video de mare calitate datorită tehnologiei QLED, adoptată de televizoarele Samsung de top. Cum vi se pare ideea?

 

LOCUL 4.
Hyundai NEXO

Deși Salonul Auto de la Detroit din 2018 debutează peste doar câteva zile, sud-coreenii de la Hyundai au decis să aleagă Consumer Electronic Show pentru a lansa în mod oficial primul lor model de mare serie cu sistem de propulsie fuel-cell: Hyundai NEXO. Ceea ce reprezintă un pas important pentru industria auto, propulsia cu hidrogen fiind marele „dușman” al electromobilității (mă rog, tehnologia fuel-cell se bazează, de fapt, tot pe baterii și motoare electrice, deci nu vorbim, până la urmă, de un război „electric vs. hidrogen”…).

Hyundai nu este un „newby” în acest domeniu, având la activ serii reduse de modele cu propulsie fuel-cell – chiar am avut ocazia să testez în premieră un ix35 FCEV prin 2011. Dar noul NEXO este, practic, prima mașină de mare serie alimentată cu hidrogen, intrând în concurență cu Toyota Mirai sau Honda Clarity Fuel Cell. Atâta doar că NEXO marchează o premieră: este primul SUV/crossover fuel-cell de mare serie.

Și este o mașină concepută special pentru acest tip de propulsie, un indiciu suficient pentru viitorul acestei tehnologii. Tehnologie care se bazează, în principiu, pe reacția chimică de ardere a hidrogenului într-o pilă de combustie, proces în urma căruia se obține electricitatea necesară motorului electric. Deci „zero emisii”, în condițiile în care rezervoarele de hidrogen se alimentează foarte rapid, după modelul pompelor de carburant convențional, iar autonomia este la nivelul mașinilor cu motoare cu ardere internă.

NEXO, așadar, se laudă cu o autonomie maximă de circa 370 de mile (adică vreo 600 km), o funcționare mult mai eficientă la temperaturi scăzute sau înalte (față de motoarele convenționale, dar și față de propulsia 100% electrică), precum și o fiabilitate fără rival. Fie vorba-ntre noi, NEXO e semnalul că SUV-urile diesel și-au cam găsit nașul – un lucru extrem de important, deoarece piața auto este efectiv acaparată de aceste mașini din ce în ce mai voluminoase și mai grele, care duc la creșterea consumului de carburant, deci a poluării din transporturi.

Din punct de vedere tehnologic, NEXO se mai laudă cu un sistem în premieră pentru monitorizarea unghiurilor moarte: pe un display central sunt afișate imagini de la camerele laterale, suplinindu-se astfel lipsa de vizibilitate în retrovizoare. De asemenea, NEXO beneficiază și de un nou sistem de menținere automată pe banda de rulare și de ajustare automată a vitezei în funcție de trafic, la care se mai adaugă un sistem de parcare autonomă, prin care mașina poate fi parcată doar din telecomandă.

Tot la CES 2018, Hyundai a prezentat și prototipul unui cockpit în care aproape toate comenzile sunt vocale, transformând habitaclul într-un fel de… asistent personal – există chiar și sisteme de monitorizare a celui de la volan, computerul central „luând măsuri” în cazul în care șoferul este obosit, stresat sau apare vreo urgență medicală.

Cu ocazia expoziției din Las Vegas, Hyundai a oficializat și parteneriatul cu start-up-ul Aurora Innovation (o companie care reunește o mulțime de specialiști de la Google, Tesla sau Uber, cu o experiență vastă în concursurile de mașini autonome ale DARPA!). Astfel, sud-coreenii își propun ca, până în 2021, să aducă pe piață mașini autonome Level 4 – adică mașini capabile să se conducă singure fără intervenția șoferului.

Pentru sud-coreeni e cam clar cum sună viitorul imediat în domeniul auto, nu-i așa?

 

LOCUL 3.
Byton EV Concept

La CES 2018 asistăm la lansarea unui nou start-up auto chinezesc, dar care are centrul de dezvoltare în Silicon Valley. Același lucru s-a întâmplat în 2016, tot la Consumer Electronic Show, cu în-curând-falimentara Faraday Future… Sperăm, totuși, că Byton nu va avea aceeași soartă, deoarece promisiunile conceptului de față merită o șansă.

De fapt, Byton nu vorbește despre SUV-ul său electric ca despre o mașină, ci îl denumește „next generation smart device” (device inteligent de generație următoare). Sau, în termeni auto, SIV (Smart Intuitive Vehicle). Ce-i drept, designul mașinii nu pare în concordanță cu aceste sintagme high-tech, dar acest lucru poate fi explicat de prețul de bază, anunțat ca fiind de numai 45.000 USD (în China) – o sumă realmente interesantă dată fiind autonomia de 250 de mile (circa 400 km) a versiunii „entry level”, în timp ce varianta de top promite chiar 325 de mile (circa 520 km). Un fel de amenințare la adresa lui Tesla Model X, cumva?

Ei bine, faptul că vorbim de un adevărat gadget pe roți devine evident odată ce aruncăm o privire în habitaclu. Unde bordul este efectiv dominat de un display orizontal imens, de 125 cm lungime și 25 cm înălțime, botezat „Shared Experience Display”. Iar volanul conține în centru o tabletă, de pe care pot fi controlate facil (spun cei de la Byton) funcțiile principale ale mașinii. Și, pentru ca tacâmul să fie complet, și pasagerii din spate au la dispoziție touchscreen-uri pe spătarele scaunelor din față (care pot fi rotite până la 12 grade, pentru ca cei din spate să poată vedea conținutul de pe marele display de 40” din bord…).

byton-ces-2018-208

Accesul în mașină se face prin sistemul „Byton Intuitive Access”, care se bazează pe… recunoașterea facială, grație camerelor din montanți. Evident, sistemul stochează preferințele șoferilor și pasagerilor pentru personalizarea mașinii – tot evident, preferințe stoate în profilul utilizatorului din cloud, astfel încât orice mașină Byton poate fi personalizată cum dorește utilizatorul (e clară ideea de car-sharing, nu?!).

Controlul comenzilor se face fie prin gesturi, fie vocal, cu ajutorul Alexa Voice, conceput împreună cu Amazon. Pentru ca ocupanții mașinii să petreacă timp de calitate, există o platformă „open digital cloud” Byton LIFE, care oferă patru funcții principale: my HEALTH monitorizează starea de sănătate a pasagerilor, my COMMUNICATION se ocupă de tot ce înseamnă sistemele de comunicare, my ENTERTAINMENT este clar cu ce se ocupă, iar my ACTIVITIES are rol de asisten personal pentru fiecare pasager.

Toate acestea nu ar fi posibile fără hardware-ul pregătit pentru 5G – de exemplu, antena de pe acoperiș este gândită pentru rate de transfer de până la 10 GB/secundă, de sute de ori mai mult decât oferă tehnologiile actuale. Byton se mai laudă și cu softuri de inteligență artificială și deep learning, al căror principal rol este legat de securitate, atât cea pasivă și activă, dar și cea a datelor.

Tot acest pachet oarecum SF ni se promite că va ajunge pe piață în 2019, mai întâi în China, apoi, pe măsură ce producția mașinii va crește (se vehiculează cifre de producție chiar și de 300.000 de unități anual!), și americanii sau europenii vor avea ocazia să utilizeze noul SUV electric al Byton. Ah, uitam să menționez că acesta va fi capabil de condus autonom Level 3 – dar asta deja tinde să devină banalitate pentru sfârșitul acestui deceniu, nu?

 

LOCUL 2.
Nissan „Brain-to-Vehicle”

Unii vor să conducă mașinile prin intermediul clasicelor volan și pedale, alții vor să călătorească în mașini care se conduc singure. Cei de la Nissan vin cu o altă propunere la CES 2018: mașina pe care o poți controla… cu gândul. Pe scurt, japonezii explorează tehnologia B2V (Brain-to-Vehicle), dar cu un motiv nu tocmai intuitiv la prima vedere: pentru a face condusul mașini mai plăcut.

https://www.youtube.com/watch?v=oCi6taII6Yo

De fapt, tehnologia B2V urmărește scăderea timpilor de reacție necesari șoferului pentru îmbunătățirea nivelului de siguranță, dar și a calității actului de a conduce. De exemplu, dacă senzorii sesizează intenția șoferului de a accelera sau de a roti volanul, computerul mașinii va primi această informație extrem de rapid și va comanda începerea acțiunii. Pe de altă parte, în cazul condusului autonom, senzorii îi „spun” calculatorului central care este starea șoferului, astfel încât stilul de condus să fie adaptat (de exemplu, dacă șoferul nu se simte bine, mașina va merge cu viteză mai redusă și va evita manevrele bruște).

Avem și un român implicat în această tehnologie: dr. Lucian Gheorghe susține că potențialul B2V este incredibil, timpii de reacție fiind reduși cu până la 0,5 secunde. Cei interesați pot testa dispozitivul sub îndrumarea specialistului român chiar la CES 2018 – dacă ajungeți pe acolo, dați-ne și nouă de veste!

 

LOCUL 1.
Toyota e-Palette Concept

Însuși președintele gigantului auto japonez, Akio Toyoda, a anunțat la CES 2018 că lumea auto, așa cum o știm acum, se transformă foarte rapid (și dramatic), indicând faptul că Toyota se pregătește intensiv pentru un viitor apropiat în care producătorii auto creează noi servicii de mobilitate pentru clienți. Iar vehiculul ciudat prezentat la evenimentul din Las Vegas este un foarte bun exemplu pentru ce înseamnă transportul multi-modal în opinia japonezilor.

Este e-Palette Concept o mașină? În afară de faptul că are roți și un sistem de propulsie electric, este un vehicul complet altfel față de ce înțelegem azi prin „mașină”. Este, mai degrabă, un „spațiu pe roți”, gândit pentru a se putea adapta unui număr mare de funcții, de la transport de persoane și produse până la asigurarea unui loc potrivit pentru birou, dormit, gătit, etc. Sună neverosimil?

Asta deoarece acest vehicul e gândit ca parte integrantă a unui inedit ecosistem de servicii de mobilitate MSFP (Mobility Services Platform), care eficientizează într-un mod inimaginabil până acum viața comunităților. Vehiculul în sine permite diverselor companii să-și instaleze propriile echipamente și softuri necesare business-ului, ceea ce reflectă noua filosogie Toyota Autono-MaaS (Automated Mobility as a Service). Sună similar cu „open source” din domeniul IT, nu-i așa?

Și, ca să nu credeți că e doar de o idee de desene animate, Toyota vorbește deja despre lansarea e-Palette Alliance, alături de primii săi parteneri: Amazon, Uber, DiDi, Pizza Hut sau Mazda. Pentru japonezi, transportul evoluează spre altceva – un ceva care promite să schimbe profund societatea.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?