0
(0)

Te provoc să te întrebi așa: dacă ar fi să ai o astfel de problemă (și să fim cinstiți, trăim vremuri în care majoritatea ne confruntăm cu cel puțin una dintre cele pe care le voi enumera), cât ai fi dispus(ă) să plătești ca să te „vindeci” de stres, anxietate, solitudine, tristețe, durere fizică și mentală, ori depresie?

Sau, în contrapartidă, cât ai plăti ca să fii fericit(ă), să te simți conectat(ă), înțele(a)s(ă), să îți transformi obiceiurile rele într‑unele benefice, să îți păstrezi creierul tânăr și ager sau să îți atingi cu adevărat potențialul și să prosperi? Acest tip de întrebare este cheia descifrării uneia dintre cele mai mari (viitoare) piețe de tehnologie.

Este vorba despre un sector care se numește Tehnologie Transformativă sau TranshTech – o tehnologie bazată pe știință, cu un impact semnificativ asupra stării de bine mentale și emoționale.

Cererea de TransTech din partea consumatorilor este uriașă, dar ascunsă sub umbrela altor piețe de suport mental și emoțional și de aceea sunt puțini cei care răspund cu o ofertă propriu-zisă. În 2015, la scară mondială, piețele respective au însumat peste 1.000 de miliarde de dolari, în zone de interes precum: yoga, fitness-ul, wellness-ul, metodele alternative și complementare de păstrare a sănătății, medicamentele de tratare a depresiei, stresului și anxietății, metodele de slăbit, tratarea dependențelor și dezvoltarea personală.

Uitându-ne la toate aceste abordări, nu vedem altceva decât oameni care încearcă să găsească soluții la problemele lor emoționale, probleme care încă afectează puternic societatea modernă. Spre exemplu, statisticile ne spun că numai în SUA cheltuielile anuale generate de stres sunt estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari, sumă care se reflectă în tratamente și neproductivitate.

Stresul este în creștere în toate statele și culturile și la toate vârstele și nivelurile socio-economice. Nimeni nu este scutit de acest inamic nevăzut. Dat fiind impactul puternic al stresului asupra costurilor pentru sănătate, indivizii și corporațiile caută alert soluții accesibile, scalabile și convenabile – atribute în general la îndemâna tehnologiei.

Astfel, abordarea TransTech vizează proliferarea echipamentelor mobile, a internetului lucrurilor, (IOT), a senzorilor și rețelelor ieftine, a seturilor de date masive și a puterii computaționale, a machine learning-ului și a inteligenței artificiale, deopotrivă cu progresele în medicina digitală și neuroștiințe, în biologie și bioinformatică, în VR/AR (realitate virtuală/realitate augmentată), totul pentru susținerea bunăstării noastre mentale și emoționale.

Probabil că, în momentul de față, telefonul tău știe mai multe despre tine decât părinții tăi sau poate chiar decât cei mai buni prieteni. Știe exact când te trezești și când te culci, pe cine contactezi și cât de des, ce interese online (și offline) ai și ce anume îți captează atenția, printr-un algoritm de măsurare a vitezei de derulare a ecranelor (scroll).

Prin combinarea software-ului de recunoaștere a emoției cu date colectate de dispozitivele mobile, TransTech va putea ști cum te simți, când ești calm și când mintea și inima ta „o iau la goană”. Și va putea lua măsuri în acest sens!

Capacitatea de a ne micro-monitoriza comportamentele și semnalele biologice, coroborată cu acumularea de cantități masive de date, va permite dezvoltarea unor modele predictive împrejurul sănătății noastre psihologice și a unor programe care să întrețină tot mai eficient starea de bine a individului și a populației.

De ce se întâplă asta acum?

Păi… dezvoltarea TransTech este rezultatul mai multor factori: nevoia și dorința de stări mentale și emoționale pozitive, care alimentează cererea de soluții noi și ieftine; confluența între tehnologie și progresele exponențiale în mediclnă și biologie, care duce la o scădere a prețurilor senzorilor și platformelor și la creșterea utilității lor; trendurile sociale, precum așa-numiții „millenials”, care prioritizează euforia atât de mult încât cheltuie un sfert din veniturile lor pe acest lucru.

Adică, este mai important decât oricând pentru oameni să se „simtă bine în pielea lor”, să se accepte și să aibă stări de bine. De altfel, această nevoie stă și la baza consumului tot mai ridicat de substanțe halucinogene interzise, care oferă stări euforice, acceptare de sine și poftă de viață, dar de cele mai multe ori cu prețul uriaș al sănătății fizice și mentale, achitat pe termen lung.

Un puternic factor de influență în direcția dezvoltării TransTech este și transformarea practicii meditației într-un „trend cool”, modern și cumva parte a unei cunoașteri de sine și educații superioare. Mulți antreprenori și investitori care practică diverse tipuri de yoga au devenit interesați de folosirea acestei pasiuni a lor în sensul livrării stării de bine în format digital.

Așadar, activitatea TransTech erupe în ecosisteme start-up în toată lumea, din San Francisco până în Tel Aviv și din nordul Europei până în sudul Chinei. Acest lucru va rezulta în lansarea multor companii noi în următorii ani, în zona dispozitivelor purtabile capabile să ne facă fericiți, pe baza faptului că stările noastre sunt tributare biochimiei creierului. Astăzi, companiile, proiectele și cercetarea TransTech nu sunt încă vizibile ca un sector de sine stătător, dar ele există, se întâmplă și vor câștiga teren în următorii ani.

Dezvoltarea zonei TransTech va însemna că rezolvarea problemelor fundamentale care sunt sau erau considerate ca făcând parte dintr-o călătorie interioară, adesea dependentă de voință, noroc, zodii, avere sau alte elemente speciale, nemăsurabile, va deveni abordabilă într-un mod mai obiectiv și mai cuantificabil, prin intermediul tehnologiei.

Desigur, cheia succesului acestui scenariu va fi democratizarea, accesibilitatea și larga răspândire a acestei noi tendințe de evoluție. Potrivit pionierilor din domeniu, TransTech are la bază patru piloni principali: transformarea, dezvoltarea dinamică a abilităților, treimea „cognitiv-emoționaI-comportamental” și tehnologia.

Prima, transformarea, presupune schimbarea formei. Dacă TransTech va funcționa, atunci va schimba forma organizării și interacțiunii dintre părți și întreg în sistemele cognitive, emoționale și fizice ale unui individ. Schimbarea condițiilor de viață ale unui om necesită răspunsuri adaptive ale acestuia, un proces de diferențiere (distanțarea de punctul de vedere actual al individului), integrare (formare unui punct de vedere mai înalt și mai complex, care să subsumeze optica anterioară) și noi forme de aptitudini pliate pe noile condiții de viață.

Pe scurt, dacă TransTech va funcționa, oamenii vor deveni mai complecși, mai conștienți și mai eficienți cu totul în viețile lor.

TransTech se concentrează pe crearea unui bagaj de abilități specifice din punct de vedere al contextului, puternic individualizate și cu o dinamică variabilă în timp și în funcție de condiții. TransTech nu separă gândurile de emoții și nici emoțiile de acțiune. Vede în schimb aceste trei elemente ca părți ale unui sistem integrat ce nu poate fi separat în componentele sale și care lucrează la unison pentru a da sens contextului de viață și a genera o introspecție profundă a individului cu privire la, spre exemplu, ce tip de rezistență interioară și ce frici stau în calea manifestării unui comportament dorit sau a unei stări râvnite.

Pentru că evoluția se face treptat și cu pași mici, cercetătorii și investitorii se concentrează momentan pe realizarea unor tehnologii de monitorizare și recunoaștere a emoțiilor. În zilele noastre, avem dispozitive portabile prin care ne măsurăm nivelul de efort fizic, pașii, orele de somn, dieta. Cu toate astea, nu măsurăm, încă, cel mai important indicator al fericirii noastre: emoțiile.

AFFECTIVE COMPUTING

Este posibil să recunoaștem și să măsurăm emoțiile umane exact așa cum numărăm pașii pe care îi facem? Pionierii TransTech spun, răspicat, DA! Iar ramura tehnologică responsabilă de această nișă se numește „affective computing”.

Este o disciplină studiată de aproximativ 20 de ani și se pare că cele mai relevante trei tehnici de evaluare a afectului uman sunt analiza expresiei faciale, analiza semnalelor fiziologice și analiza limbajului. Emitem foarte multe semnale de care nu ne dăm întotdeauna seama, care ne trădează starea emoțională: transpirăm atunci când suntem stresați, pulsul ni se accelerează când suntem furioși etc. Pentru starea noastră de bine, conștientizarea acestor emoții este foarte importantă dar deși adesea ele sunt vizibile în afara noastră, ne este greu să le detectăm din interior și să le exploatăm.

Ei bine, pentru a corecta acest „handicap”, poate exista și va exista un gadget purtabil capabil să monitorizeze emoțiile. El se va concretiza, probabil, sub forma unei brățări cu patru senzori: pentru conductivitate cutanată, pentru volumul de sânge pulsat, pentru temperatura pielii și pentru activitate fizică. Acești indicatori în sine poate nu spun foarte multe lucruri, dar, prin folosirea algoritmilor bazați pe tehnici de „deep learning”, se pot extrage peste 150 de parametri din aceste semnale și se pot recunoaște cinci stări emoționale diferite: fericire, tristețe, stres, furie și satisfacție.

Prin aplicația mobilă (inerentă), utilizatorul va putea nu doar să observe cum s-a simțit în diferite momente din zi, dar va putea corela acest lucru cu alte aplicații din telefon, spre exemplu, pentru a contextualiza aceste experiențe și a înțelege mai bine ce l-a făcut să se simtă bine și ce i-a creat o stare rea. Utilizatorul va putea observa tiparele stărilor lui emoționale din ultimele zile, săptămâni sau luni. În plus, aplicația va oferi un biofeedback potrivit situației: de exemplu, atunci când detectează stare de nervozitate, va atenționa utilizatorul să facă un exercițiu de respirație. În acest fel, sistemul poate fi personalizat și adaptat la fiecare individ în parte.

Potențialul acestei abordări de conștientizare emoțională este extraordinar pentru individ, ajutându-l să stabilească o mai bună conexiune cu sine. Dar ea ne pote ajuta și să ne conectăm mai bine unii cu alții, din punct de vedere emoțional; se pot consolida, de exemplu, relațiile amoroase, menținând o comunicare emoțională constantă între parteneri chiar și la distanță.

În plus, TransTech promite să furnizeze o cale de a comunica în general într-o manieră emoțională cu lumea și cu tehnologia din jurul nostru. Cum ar fi ca aplicația de muzică din telefon să adapteze playlist-ul la starea ta de spirit sau locuința ta inteligentă să înțeleagă cum te simți și să personalizeze întreaga ta experiență din cămin pentru a se adapta la asta, prin temperatură, iluminare, muzică?

Cum ar fi ca performanțele mașinii tale să se adapteze la „feeling”-ul tău? Sau societățile și companiile să fie evaluate pe baza stării de fericire a cetățenilor, respectiv a angajaților lor? Și cum ar fi ca psihologii să își monitorizeze pacienții din punct de vedere emoțional și după ce aceștia le părăsesc cabinetul? Ne separă foarte puțin timp de această nouă realitate revoluționară.

Livrată digital, abordarea TransTech poate fi necostisitoare și personalizată la nivel de masă. Altfel spus, poate fi disponibilă oricui de pe planetă. Este vorba despre o tehnologie care facilitează emergența integrării contextuale a gândurilor, sentimentelor și acțiunilor unui individ. Pe scurt, TransTech va contribui, literalmente, la evoluția oamenilor și va fi probabil unul dintre cei mai importanți pași în sensul singularității, al contopirii omului biologic cu mașinăria, în vederea transformării celui dintâi în cyborg.

Nu este nici „locul” și nici momentul să mă exprim subiectiv cu privire la caracterul natural/nenatural sau benefic/distructiv al acestui plauzibil viitor apropiat. Specia umană este încă destul de tânără ca să facă lucruri doar pentru că poate, urmând a învăța, probabil, din experiență dacă această filozofie este una sustenabilă sau nu. Totuși, flexarea progresului tehnologic în sensul integrării componentei emoționale a Omului în realitatea socială a viitorului sună ca o idee cel puțin interesantă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?