0
(0)

Agenţia Spaţialǎ Românǎ, coordonatorul naţional al activitǎţilor din domeniul spaţial, îi invită pe toţi iubitorii spaţiului sǎ îşi aducǎ contribuţia la desfǎşurarea ediţiei din acest an a Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, între 4 și 10 octombrie.

 

Ediţia din anul acesta a Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic are ca temǎ „50 de ani de zbor spatial cu echipaj uman\”, fiind dedicatǎ în primul rând profesorilor, elevilor şi studenţilor. Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic este, însǎ, deschisǎ participǎrii tuturor. Instituţii publice, firme, muzee, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sǎrbǎtori spaţiul.

Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic este o sǎrbǎtoare internaţionalǎ a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la îmbunǎtǎţirea condiţiei umane. Adunarea Generalǎ a ONU a stabilit în anul 1999 ca acest eveniment sǎ aibǎ loc în fiecare  an între 4-10 Octombrie, pentru a sǎrbǎtori astfel atât lansarea (din 4 octombrie 1957) primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorǎrii spaţiului cosmic, cât şi semnarea, la 10 octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guverneaza activitǎţile statelor în explorarea paşnica a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.

În anul 2010 au avut loc peste 140 de evenimente în jumǎtate din judeţele României, plasând ţara noastrǎ pe primul loc în lume. Alǎturi de România, alte 62 de ţǎri din intreaga lume au participat la aceastǎ sǎrbǎtoare,  care a antrenat un total de 585 de evenimente la nivel mondial. Cele 142 de evenimente gǎzduite de ţara noastrǎ în cadrul ediției 2010, coordonate de cǎtre Agenţia Spaţialǎ Românǎ, reprezintă un sfert din totalul evenimentelor la nivel mondial, fǎcând așadar din România liderul indiscutabil al ediţiei.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here