0
(0)

Un instrument de programare pe computer – simplu, se pare, pentru cei care se pricep – face posibilă realizarea unui model al unei scene dintr-o fotografie bidimensională, deci normală, și introducerea în cadrul cu pricina a unui obiect sintetic realistic, de parcă ar face parte din imaginea originală.

 

Deosebit de alte programe de realitate augmentată, acesta nu întrebuințează etichete, scanări laser și alte metode pentru a crea modelul geometric al unei scene – ci doar un mic număr de repere și date despre lumină și profunzime. Rezultatul este o scenă augmentată cu perspectivă tridimensională conformă cu realitatea, care arată atât de convingător încât cei care au testat programul nu și-au putut da seama de diferența dintre o fotografie originală și variant ei modificată.

Kevin Karsch, Varsha Hedau, David Forsyth și Derek Hoiem de la Universitatea din Illinois au dezvoltat un nou algoritm de compoziție a imaginilor pentru a genera un model exact de iluminare. Acesta se folosește de geometrie și de estimarea luminozității pentru a furniza anumiți parametri care se transpun apoi asupra obiectului introdus în scenă. Echipa a creat algoritmi atât pentru luminile de interior cât și pentru sursele luminoase exterioare, în speță spectrul solar.

Metoda poate fi folosită pentru jocurile video, pentru decorațiuni interioare și în multe alte scopuri. Va fi prezentată în amănunțime la expoziția SIGGRAPH Asia 2011.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here