0
(0)

Cercetătorii australieni au descoperit o tehnologie neinvazivă pe bază de ultrasunete care curăță creierul de plăcile neurotoxice de amiloid – structuri responsabile de pierderile de memorie și de declinul funcțiilor cognitive ale pacienților bolnavi de Alzheimer.

De obicei, maladia Alzheimer este rezultatul manifestării a două tipuri de leziuni în creier: plăcile de amiloid și încurcăturile neurofibrilare. Plăcile de amiloid se acumulează între neuroni și formează nori denși de molecule de beta-amiloid, o proteină lipicioasă care se tot înmulțește.

Încurcăturile neurofibrilare se află chiar în interiorul neuronilor și sunt cauzate de proteinele tau, care se formează într-o acumulare groasă și insolubilă. Acest lucru duce la răsucirea  micilor filamente microtubulare din creier, ceea ce întrerupe transportul materialelor esențiale precum nutrienții și organitele celulare.

Momentan, nu există un vaccin pentru Alzheimer, o maladie care afectează oficial peste 50 de milioane de oameni în toată lumea. Așadar, o echipă de la Queensland Brain Institute a venit cu o soluție eficientă de tratare a efectelor devastatoarei boli.

Tehnica descoperită de cercetătorii australieni presupune folosirea de ultrasunete focusate terapeutice, care direcționează în mod neinvaziv unde de sunet către țesutul cerebral.

Printr-o oscilație foarte rapidă, aceste unde sunt capabile să deschidă delicat bariera hematoencefalică, un strat care protejează creierul împotriva bacteriilor și care stimulează activarea celulelor microgliale ale acestuia. Celulele microgliale au rolul de îndepărtare a rezuduurilor, așadar sunt capabile să curețe acumulările de beta-amiloid responsabile de cele mai rele simptome de Alzheimer.

Potrivit echipei, această metodă a restabilit în proporție de 75% memoria șoarecilor pe care a fost testată în laborator, cu zero pagube la țesutul cerebral înconjurător. Cercetătorii australieni au descoperit că șoarecii tratați au prezentat performanțe îmbunătățite la trei aplicații care folosesc memoria: un labirint, un test de recunoaștere a obiectelor și o probă care le-a cerut să își amintească locuri pe care ar trebui să le evite.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?