0
(0)

Printr-o mică modificare a genomului unui pește zebră, cercetătorii de la Universitatea Pablo de Olavide din Sevilia, au reușit să transforme înotătoarele unui embrion pește zebră în ”protomembre”.

 

Studiul spaniol este foarte important, pentru a înțelege felul în care mutațiile genetice au permis ființelor marine să capete abilitățile necesare pentru a se deplasa pe uscat, în urmă cu circa 400 milioane de ani.

Mutația cheie, conform articolului ” Hoxd13 Contribution to the Evolution of Vertebrate Appendages” (Contribuția genei Hoxd13 la evoluția vertebratelor), publicat în 11 decembrie de revista Developmental Cell. Conform studiului spaniol un rol important în această transformare l-a jucat gena Hxod13. La oameni, mutații în această genă conduc spre malformații ale membrelor, cum ar fi degete lipite la picioare sau la mâini. În cazul peștilor zebră cercetătorii au introdus o genă Hoxd3 suplimentară în ADN-ul lor. Rezultatul a fost o supraexprimare a genei Hoxd3. Consecințele asupra embrionilor de pește zebră au fost cât se poate de vizibile: aripioarele înotătoare s-au transformat în protomembre.

Cercetătorii spanioli presupun că pe parcursul evoluției vieții pe Terra, factorul care controlează activarea genei Hxod3, a suferit o mutație, ceea ce a dus la o supraexprimare a acesteia.

Sursa: Eurekalert, Developmental Cell

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here