În momentul în care ediția dublă, de iulie-august 2016, a revistei Știință & Tehnică pleacă spre tipar, întreaga redacție pornește cu programul Academia S&T spre Tabăra de vară „Samuel von Brukenthal” care se va fi desfășurat la Avrig, între 17 și 19 iulie. Satelit al celei mai vechi și mai mari science-tabere din România, Atlantykron, unde de asemenea vă dăm întâlnire între 29 iulie și 7 august, Academia de la Avrig este un pilot suplu și experimental al acesteia, pe care ne dorim să-l transformăm cu repeziciune într-o adevărată oază de viitorologie: marile challenge-uri științifice și tehnice prin care trece planeta vor fi expuse și analizate, pe înțelesul tuturor, aici.

Ne pregătim, așadar, alături de voi pentru lumea de mâine. O lume în care vom trăi mai mult, vom coloniza alte planete, vom interacționa în fiecare zi cu roboți, vom folosi mașini smart și automate, dar – de asemenea – ne vom lupta permanent cu încălzirea globală, suprapopularea Pământului, foametea generalizată sau virusurile periculoase. Așadar, alături de colegii mei și de prietenii revistei Știință&Tehnică, îmi voi petrece jumătate din vacanța de vară cu ceea ce ne place nouă mai mult să facem: acțiuni de popularizare și „evanghelizare” a științelor.

Ce aș face, însă, în cealaltă jumătate? În situația (puțin probabilă) în care mi-aș permite un periplu prin mai multe orașe europene, eu unul aș alege următoarele destinații – pe care vi le recomand călduros și vouă grație obiectivelor științifice pe care le găzduiesc:

1) VALENCIA / CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES (ORAȘUL ARTELOR ȘI AL ȘTIINȚELOR)

Am avut plăcerea să-l vizitez în urmă cu 10 ani și m-aș întoarce oricând aici: după umila mea părere, este cel mai spectaculos parc/complex cu tematică științifică din Europa (și, cu siguranță, cel mai grandios și mai arătos). Muzeul Științelor de aici este un soi de Casa Experimentelor din București (sau Experimentarium din Timișoara) ridicate la puterea… o sută. Apoi Aquarius, cel mai mare acvariu din Europa, este un adevărat Pământ în miniatură, care găzduiește mii de pești și viețuitoare acvatice inclusiv… balene! Iar Hemisferic este socotit, în continuare, cel mai imersiv cinematograf IMAX din lume (proiecția se desfășoară pe o cupolă enormă, care îți acoperă 180 de grade din câmpul vizual).

2) PARIS / CITÉ DES SCIENCES ET DE L’INDUSTRIE

Este cel mai mare muzeu științific din Europa, iar printre numeroasele atracții care înzestrează acest palat hi-tech se numără un planetariu, un submarin, o sală IMAX, o mediatecă imensă, opt expoziții permanente și patru expoziții temporare. Nu cred că există un singur domeniu din științe sau din tehnologii care să nu fie generos reprezentat și prezent aici!

3) BARCELONA / COSMOCAIXA

Cunoscut drept fostul Muzeu de Știință din Barcelona, CosmoCaixa are drept atracție principală o reproducere fidelă a pădurii amazoniene – vizitatorii pot întâlni aici peste 100 de specii de păsări, insecte, broaște, pești, aligatori și alte „lighioane” amazoniene, toate cuprinse într-un mediu care-l reproduce extrem de fidel pe cel natural. De asemenea, tot la CosmoCaixa se află o expoziție permanentă dedicată evoluționismului, un colț generos de geologie, o zonă enormă de experimente științifice pentru publicul larg și un planetariu special conceput pentru cei mici și foarte mici.

4) GENEVA / CONSEIL EUROPÉEN POUR LA RECHERCHE NUCLÉAIRE

În ultimii 20 de ani, CERN-ul a ținut aproape în fiecare lună prima pagină a știrilor – s-au descoperit și inventat atât de multe lucruri aici (de la internet și ecrane tactile, la particule exotice și noi teorii în fizică și cosmogonie), încât, dacă ajungeți vreodată în Geneva, mai precis la Meyrin, este păcat să nu faceți o vizită la ceea ce este considerat templul mondial al fizicii. Pe parcursul verii, se organizează zilnic tururi ghidate chiar prin cel mai mare accelerator de particule al lumii, Large Hadron Collider – considerat, în continuare, drept cea mai mare minune inginerească / mașinărie a omenirii.

5) MÜNCHEN / DAS DEUTSCHE MUSEUM

În sens strict, este cel mai mare muzeu de științe și tehnologii din lume: se laudă cu 28.000 de exponate din peste 50 de domenii. Printre lucrurile inedite pe care le puteți vizita aici, se numără o faimoasă expoziție a navigației marine care prezintă corăbii sau vapoare întregi din toate cele trei epoci ale transportului pe apă: pânze, aburi, motor diesel.

6) FLORENȚA / MUSEO GALILEO

Dacă sunteți pasionați de epoca renascentistă și de istoria științei, trebuie neapărat să ajungeți aici: muzeul conține sute de invenții, artefacte și schițe din colecțiile Medici și Lorraine, care marchează evoluția diverselor instrumente științifice începând cu secolul XV și până în secolul XIX. Printre atracțiile muzeului se numără și instrumentele lui Galileo Galilei, dar și… moaștele sale: mai precis inelarul, arătătorul și degetul mijlociu de la mâna dreaptă a faimosului astronom, inginer și fizician. Dacă toți românii care stau la coadă pentru a pupa moaștele sfintei Parascheva ar trece și pe aici, sunt convins că țara noastră ar urma o cale mai luminoasă.

Comentați pe Facebook