0
(0)

La sfârșitul lunii octombrie, anul trecut, uraganul Sandy devasta coasta de Est a SUA. Efectele lui s-au făcut simțite la mii de kilometri distanță, până la coasta de Vest a Statelor Unite, sub forma vibrațiilor scoarței terestre, care au putut fi măsurate cu ajutorul seismometrelor.

 

Aceste concluzii au fost prezentate sub forma unei comunicări intitulate ”Microseisms from superstorm Sandy”, la conferința anuală a Societății Seismologilor Americani (Seismological Society). Autorii comunicării, O. Sufri și K.D. Koper sunt cercetători la Universitatea din Utah.

Mai mult decât atât, cu ajutorul seismometrelor s-a putut monitoriza traseul uraganului, chiar mai înainte ca urganul să atingă coasta Statelor Unite. Atunci când furtuna nu atinsese țărmul, valurile care se spărgeau de plaje și valurile din larg, au produs mișcări alte scoarței terestre, detectabile cu ajutorul unei rețele de 428 de seismometre amplasate pe teritoriul SUA. Cei doi cercetători au folosit, pentru elaborarea comunicării, date înregistrate între 18 octombrie și 4 noiembrie 2012, interval de timp în care pe teritoriul SUA s-au produs și două seisme semnificative. ”Am fost capabili să urmărim uraganul, numai pe baza microseismelor provocate de Uraganul Sandy. Atunci când furtuna a luat-o către Nord-Vest, seismometrele noastre ne-au indicat schimbarea de direcție”, explica Sufri.

 

Harta microseismelor provocate de uraganul Sandy, în ziua de 29.10.2012, ora 05 pm EDT. (Credit: Keith Koper, University of Utah Seismograph Stations.)

Coautorul comunicării, K.D. Koper a dorit să precizeze că ”Nu este vorba despre cutremure, este vorba despre unde seismice. Undele seismice pot avea o mulțime de cauze. Avem înregistrări seismice frumoase ale meteoritului care a căzut în Rusia. Nu a fost un cutremur, ci o mișcare a solului.”

Așa cum arăta seismologul Daniel McNamara, care nu a participat la studiul celor doi,  aceste unde seismice produse de furtuni au o frecvență (de oscilație) mult mai mică decât cele produse în timpul cutremurelor de pământ, și de aceea ele erau considerate mai degrabă un soi de zgomot seismic, care trebuia eliminat prin filtrare. Acum geologii își dau seama că ele ar putea conține date utile. Astfel, combinând aceste date cu alte observații seismice se poate realiza o ”scanare” a scoarței terestre similară cu cea realizată prin tomografie computerizată. Koper: ”Energia generată de uraganul Sandy poate fi folosită pentru a obține o imagine a mantalei superioare a continnentului Nord American. Putem utiliza pentru aceasta undele sismice produse de valurile oceanului, pentru a obține o imagine a continentului”.

De asemenea, folosindu-se seturi de date vechi, se pot reconstitui furtunile din trecut, care nu au fost monitorizate de către sateliți, și astfel se vor putea obține importante pentru analiza climei și a schimbărilor climatice.

Surse: Science, Science Daily, Microseisms from superstorm Sandy (annual meeting of the Seismological Society of America)

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here