0
(0)

Într-un laborator militar din Roanoke, Virginia al Companiei ITT, inginerii americani produc una dintre cele mai importante tehnologii militare: abilitatea de a vedea în întuneric. De peste 50 de ani dispunem de tehnologia vizibilității nocturne, dar acești specialiști, aflați în serviciul armatei SUA, creează echipament de talie militară, care poate penetra întunericul mai profund și mai clar decât orice dispozitiv construit până acum.

 

Interesant la noile echipamente, de care numai un număr restrâns dintre forțele militare americane se bucură, este că vin dotate și cu senzori termici, care le permit trupelor să detecteze căldura inamicilor chiar și atunci când aceștia sunt perfect camuflați. Următoarea generație a acestei tehnologii – deja aflată în dezvoltare – va furniza în ochiul utilizatorului hărți digitale, fotografii și filmări realizate de dronele care vor scana teritoriul de la înălțime.

Chiar și în cea mai întunecată beznă, există totuși câteva dâre de fotoni. Vizibilitatea nocturnă funcționează tocmai prin captarea acestei lumini, amplificând-o. Dar imaginea cu nuanță verzuie furnizată de această intensificare, numită și „i2”, nu îi poate arăta utilizatorului dacă cineva se ascunde în iarba de la picioarele lui, sau care mașină dintr-o întreagă parcare a fost recent condusă și nici nu poate identifica gropi proaspăt săpate, sau arme de curând folosite.

Prin urmare, forțele SUA și-au suplimentat echipamentul i2 cu senzori termici, care recunosc semnalele de căldură. Ochelarii – sau mai bine zis monoclul, pentru că aparatul acoperă un singur ochi – de vedere pe timp de noapte pot repera amenințări ascunse și funcționează chiar și atunci când tehnologia i2 este „orbită” de impulsuri luminoase bruște. Iar senzorii termici sunt atât de sensibili, încât detectează, pentru ceva timp, și amprenta termică lasată în urmă de mâna unui om pe un obiect atins. Exact ca în filme.

Aparatele de vedere nocturnă clasice folosesc senzori analogi. Noii senzori termici sunt digitali, ceea ce implică o oarecare întârziere, adică imaginea termică poate rămâne, uneori, un pic în urma spectrului infraroșu. Armata solicită de mulți ani un echipament complet digital, dar nu s-a reușit până acum producerea unuia cu adevărat eficient în acest sens. Armata a produs circa 5.550 de astfele de ochelari, dintre care rangerii au primit primele exemplare în 2008, iar diverse divizii ale Armatei americane au primit restul, în 2009.

Acum, ITT și alte trei firme lucrează la construirea unor modele mai ușoare și mai puțin costisitoare. Fiecare companie ar putea primi câte 260 de milioane de dolari și dreptul să construiască 16.720 de sisteme ca cel prezentat. Ochelarii au trei trepte de funcționare: prima-toate obiectele care generează o formă de căldură se aprind; a doua – doar cele mai fierbinți obiecte devin vizibile; a treia – se observă numai conturul obiectelor care radiază energie termică. În plus, în fața ochiului purtătorului dispozitivul are ca interfață un ecran SVGA cu rezoluția de 800×600, pe care i se pot afișa acestuia fix aceleași imagini și informații care ar putea apărea pe un smartphone, ceea ce poate fi de mare folos în teatrele de război.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here