0
(0)

Așa cum vă anunțam și vineri, Bucureștiul a găzduit duminică, 8 mai 2011, începând cu ora 13:30, un workshop cu porțile deschise pe tema apărării planetare împotriva impacturilor cu asteroizi și comete.

Evenimentul s-a desfășurat în clădirea Rectoratului din cadrul Universității Politehnica, București și s-a adresat tuturor celor interesați să afle informații corecte și obiective cu privire la amenințarea pe care o reprezintă asteroizii și cometele care au traiectorii apropiate de cea a Pământului.

 

Astronautul Apollo, Rusty Schweickart, singurul astronaut român, Dorin Dumitru Prunariu, Directorul General al Agenției Spațiale Române, Marius-Ioan Piso și Bill Ailor din partea The Aerospace Corporation au discutat despre viitorul apărării planetare și despre cât de periculoase sunt rocile spațiale aflate în apropierea Pământului.

 

Workshopul, intitulat “Viitorul Apărării Planetare”, le-a oferit celor prezenti ocazia să afle mai multe informații despre probabilitățile unui impact, ce sisteme de detectare se află în construcție la ora actuală și ce metode de alertă avem la dispoziție în cazul unui pericol de impact.

 

Am aflat de la cei patru specialiști în astronautică despre miile de NEO (near-earth-objects sau obiecte din apropierea Pământului) care populează Sistemul Solar, dar mai ales că, pe cât de bine stăm la capitolul observare, pe atât de nepregătiți suntem în eventualitatea unei amenințări confirmate. Mai mult, astronautul Rusty Schweickart a declarat că nici măcar nu există, în prezent, o reglementare clară cu privire la proceduri sau la răspunderea vreunei organizații de a gestiona apocaliptica situație a unei confruntări cu un asteroid de natură să ne distrugă civilizația.

 

Momentan, astronomii și specialiștii în astrodinamică doar imaginează posibile soluții de evitare a unui impact cu un asteroid, sau cu o cometă, fără a știi cu exactitate cum pot fi realizate acestea și cu ce urmări. Printre metodele luate în calcul de experți se numără un impact cinetic, capabil să administreze, pur și simplu, o lovitură unei roci amenințătoare prin care să îi modifice traiectoria, acțiune asistată ulterior de un tractor gravitațional care ar putea ajusta fin cursul asteroidului prin forța de atracție gravitațională dintre cele două corpuri. Desigur, nu se elimină din discuție posibilitatea bombardării unui asteroid cu focoase nucleare, acțiune, totuși, ale cărei urmări sunt greu de prezis și cu un real potențial nefavorabil.

 

De la domnul Marius-Ioan Piso, Directorul General al Agenției Spațiale Române (ROSA) am aflat și vești îmbucurătoare, anume că România a semnat în data de 20 ianuarie 2011 un acord privind aderarea țării noastre la Convenția Agenției Spațiale Europene (ESA), devenind al 19-lea membru cu drepturi depline al organizației. Acest lucru ne implică direct în programul ESA de respingere a asteroizilor, proiect în cadrul căruia specialiștii cercetează diferite posibilități de a evita un impact devastator al Terrei cu alte corpuri cosmice.

 

Evenimentul din cadrul Politehnicii a fost organizat de Consiliul Consultativ al Generației Spațiului (The Space Generation Advisory Council – SGAC) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), Conferința Apărării Planetare, Universitatea Politehnica București și Euroavia și a fost promovat și susținut de revista Știință și Tehnică.

 

În finalul dezbaterii, Ariane Cornell, director executiv al  SGAC, a lansat o invitație deschisă și și-a exprimat cu entuziasm dorința de a comunica deschis, prin intermediul portalului spacegeneration.org, cu toți tinerii cu idei, dispuși să își împărtășească propunerile privitoare la strategii de apărare a planetei împotriva \”atacurilor\” asteroizilor.

 

Întâlnirea de ieri a fost un preambul, adresat publicului larg, al celei de-a doua conferințe a Academiei Internaționale de Astronautică, ce va trata despre protejarea planetei noastre în fața impacturilor cu asteroizi și comete, în perioada 9 – 12 mai 2011, la Palatul Parlamentului din București.

Credit foto: Cristian Pache

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here