5
(2)

Un nou start-up din Berlin, Germania, le propune celor interesați conceptul de vehicul electric hibrid Vilgard. Fără a vorbi neapărat de o idee complet nouă, nemții care laudă Vilgard drept „un total nou mijloc de transport” i-au avut în minte pe cei peste 600.000 de vilegiaturiști din Berlin, care își folosesc zilnic mașinile pentru a merge la serviciu/școală/cumpărături, distanța medie acoperită de aceștia fiind de circa 20 km.

În același timp, însă, creatorii lui Vilgard se gândesc și la bicicliști și, mai ales, la siguranța acestora, precum și la disconfortul pe care îl resimt aceștia când vremea este neprielnică. În condițiile în care cererea pentru bicicletele electrice este în continuă cerere, devine cumva logică apariția noului vehicul Vilgard.

vilgard electric hibrid pedale - stiinta tehnica 1

Care nu e altceva decât un fel de… bicicletă electrică pe patru roți cu o „caroserie” având rol protectiv, atât în caz de accidente, cât și în caz de vreme nefavorabilă. Dacă vă întrebați despre ce este vorba cu sistemul de propulsie electric hibrid, ei bine, din ecuație lipsește cu desăvârșire motorul termic, acesta fiind înlocuit cu pedale, exact ca la biciclete.

Prin pedalare, „șoferul” generează curent electric pentru bateria care alimentează motorul electric, acesta fiind, de fapt, responsabil cu punerea în mișcare a vehiculului. Efortul nu este deloc mare, ci la cote care să-i asigure pilotului doza zilnică de mișcare fizică necesară pentru păstrarea sănătății – un avantaj inexistent în cazul mașinilor obișnuite, care, din păcate, contribuie la sedentarism…

vilgard-electric-hibrid-pedale---stiinta-tehnica-3

Vilgard nu este genul de mașină familistă spațioasă, ci trebuie privit ca o alternativă atât la biciclete, cât și la autoturisme. De fapt, e o altă propunere de cvadriciclu ecologic față de simpaticul Renault Twizy, de exemplu. La fel ca vehiculul francezilor, Vilgard oferă două locuri în tandem, ba chiar și un mic spațiu de depozitare pentru bagaje foarte mici. Iar dimensiunile sale compacte îl fac extrem de ușor de parcat – pe locul unei mașini obișnuite încap trei Vilgard-uri.

Germanii au mers mai departe cu acest concept de vehicul eco, încercând să facă mașina cât mai prietenoasă cu mediul și în procesul de producție, respectiv de scoatere din uz. Astfel, „caroseria” e realizată din fibre naturale ranforsate cu materiale sintetice. Pe lângă simplitatea și consumul redus de energie la fabricarea componentelor, acestea sunt și mult mai ușor de reciclat.

vilgard-electric-hibrid-pedale---stiinta-tehnica-2

Pentru moment, nu a fost avansat și un preț dedicat utilizatorilor obișnuiți. Cei de la Vilgard văd acest vehicul mai potrivit pentru sisteme de tip car-sharing sau rent-a-car, precum și în cadrul unor sisteme de transport modal, ca vehicul de legătură între trenuri și autobuze, de exemplu. Ceea ce, nu-i așa?!, reclamă și o schimbare de mentalitate a modului în care vedem transportul personal în mediul urban.

Date tehnice:

  • Sistem de propulsie: electric hibrid cu pedale
  • Siguranță: cabină de protecție
  • Nr. locuri: 2
  • Spațiu de depozitare: extensibil
  • Lungime: 2,50 m
  • Lățime: 1,20 m
  • Înălțime: 1,50 m
  • Masa proprie: 300 kg
  • Masa bateriei: 60 kg
  • Putere maximă: 15 KW (circa 20 CP)
  • Autonomie: max. 100 km
  • Viteză maximă: 80 km/h
  • Consum: 5 kWh/100 km (echivalentul a 0,5 l/100 km)
  • Emisii CO2: 0 g/km

vilgard-electric-hibrid-pedale---stiinta-tehnica-4

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?