0
(0)

Cercetătorii au dovedit științific că optimismul prelungește viața.

 

Este un indicator numit de cercetători „stare de bine subiectivă” –  „subjective well being” (SWB)-  și cuantifică gradul de satisfacție din viața personală și profesională a fiecărui om: pe cât se pare, un SWB ridicat are un efect direct asupra sănătății și a duratei de viață, crescând-o cu 14%. Teoria îi aparține lui Ed Diener, profesor de psihologie la Universitatea llinois, care și-a publicat recent în revista „Applied Psychology, Health and Well-Being” cel mai amplu review pe această temă, în cadrul căruia au fost analizate aproximativ 160 de studii.

Diener, care studiază de ani buni fericirea și efectele ei, consideră că la acest efect „salutar” al optimismului asupra longevității concură mai ales patru factori: satisfacția în viață, absența emoțiilor negative, optimismul și prezența emoțiilor pozitive. Acestea din urmă însă, avertizează profesorul, trebuie să fie moderate: dacă sunt excesive sau prea bruște pot avea efecte negative paradoxale.

Potrivit unuia dintre studiile analizate de Diener, realizat pe un eșantion de 4.989 persoane urmărite pe o perioadă de 40 de ani, cei care sunt pesimiști la tinerețe au mai multe probleme de sănătate la bătrânețe și chiar o viață mai scurtă decât cei optimiști. În mod neșteptat, specialistul a constatat și că legătura dintre speranța de viață redusă și nefericire este chiar mai puternică decât cea cu obezitatea, aceasta din urmă fiind o corelație arhicunoscută.

De altfel, faptul că un indice SWB scăzut poate favoriza apariția bolilor este dovedit de o sumedenie de studii. Atunci când, de exemplu, optimismul este împiedicat de o depresie, riscul bolilor cardiovasculare crește cu 2,69 % și ajunge chiar și o ușoară stare de deprimare pentru a crește acest risc la 1,49%.

Sursa: Corriere della Sera

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here