1
(1)

Cosmologul rus Vyacheslav Dokuchaev, de la Institutul pentru Cercetare Nucleară din cadrul Academiei Ruse de Științe aflată în Moscova, teoretizează că găurile negre super-masive ar putea să găzduiască sisteme planetare și chiar viață, în ciuda faptului că reprezintă cea mai distructivă forță și cele mai ostile medii din Univers.

 

Se pare că într-o gaură neagră încărcată electric există regiuni unde fotonii pot supraviețui pe orbite stabile. De aceea, crede Dokuchaev, care studiază chestiunea, nu există vreun motiv pentru care să nu fie posibile și orbite stabile ale unor obiecte mai voluminoase, așa cum sunt planetele.

Problema este că aceste puncte stabile există doar după depășirea orizontului de evenimente (event horizon), o graniţă în spaţiu-timp unde viteza de evadare pentru o masă oarecare atinge şi apoi ar trebui să depăşescă viteza luminii, făcând o evadare imposibilă.

După acest orizont de evenimente s-ar afla un alt „teritoriu”, cunoscut sub denumirea de  orizont Cauchy, acolo unde timpul și spațiul se restabilizează, revin la normal. Aceasta este zona unde viața ar putea exista, argumentează Dokuchaev, care crede nici mai mult, nici mai puțin decât că civilizații avansate, superioare și invizibile nouă, ar putea popula găurile negre.

Sursa

Foto: National News and Pictures

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here