Până acum, ideea de ”răspuns haptic” a apărut cel mai mult în domeniul display-urilor. Iată, însă, că dispozitivele cu răspuns haptic încep să fie interesante și în alte domenii: de exemplu, în pedalele de accelerație ale mașinilor. Iar recentul concept propus de Bosch merită atenție.

Conform producătorului, o astfel de pedală cu haptic feedback poate duce la reducerea consumului cu până la 7%. Prin diverse semnale fizice transmise piciorului celui de la volan, această pedală activă îl atenționează pe acesta în diverse situații, în funcție și de indicațiile primite de la alte sisteme de control și monitorizare ale vehiculului.

bosch-pedala-haptic-feedback-stiintasitehnica-8
Conform Bosch, pedala cu haptic feedback poate duce la reducerea consumului de până la 7%

 

În cazul unui sistem de propulsie hibridă, când se rulează în stil ”coasting” (adică din inerție), iar motorul termic este oprit, pedala îi va da un semnal șoferului pentru ca acesta să nu mai accelereze. Principial, un astfel de mod de condus se întâlniește în circa 30% din situațiile uzuale la drum lung.

bosch-pedala-haptic-feedback-stiintasitehnica-3Dacă sistemele de siguranță activă sesizează o situație de pericol, pedala poate vibra, semnalându-i șoferului să ia piciorul de pe ea (pentru ca mașina să frâneze cât mai eficient). De asemenea, dacă se sesizează că viteza este prea mare (de exemplu, înaintea unei curbe sau dacă se depășește limita admisă de viteză), pedala va exercita o forță contrară apăsării piciorului, șoferul înțelegând că trebuie să încetinească.

Totodată, pedala cu răspuns haptic poate însoți sau chiar suplini acțiunea unor sisteme de avertizare vizuală sau sonoră, contribuind, în teorie, la creșterea gradului de siguranță în conducere. Posibilitățile de utilizare a acestei pedale sunt multiple, iar inginerii Bosch afirmă că dispozitivul poate fi adaptat pentru cerințele variate ale constructorilor doar prin modificarea softului.