Ideea că hidrogenul poate fi utilizat ca sursă nepoluantă și abundentă de energie începe să prindă din ce în ce mai mult teren. Problema este că, la ora actuală, e mult mai ieftin de obținut hidrogen din gaze naturale decât din reacții chimice nepoluante, cum ar fi hidroliza. Iată, însă, că un antreprenor german visează să schimbe lumea propunând o nouă soluție de obținere și utilizare a hidrogenului.
Este vorba despre un dispozitiv de electroliză care utilizează o membrană polimerică alcalină (AEM), care se dovedește superioară soluțiilor folosite momentan pe plan comercial.
În primul caz, e un sistem simplist și ieftin, care utilizează un lichid alcalin pentru producerea electrolizei, dar reversul medaliei îl reprezintă ineficiența în cazul intermitenței razelor solare și problemele de stocare a hidrogenului obținut. În al doilea caz, utilizarea unui electrolit solid polimeric rezolvă problemele de eficiență, dar necesită costuri mari, deoarece membrana care asigură separația H2-ului de O2 e realizată din materiale foarte scumpe, precum aurul, platina și iridiumul.
Compania a realizat în Tailanda un mic cartier rezidențial eco Phi Suea House, unde va testa viabilitatea noii idei. Pentru hidroliza apei și obținerea hidrogenului necesar va fi utilizată o parte din energia obținută cu ajutorul panourilor fotovoltaice, după care noaptea hidrogenul va fi folosit pentru producerea curentului electric necesar pentru alimentarea caselor.