În noaptea de 1 spre 2 iunie s-a produs o interesantă şi foarte greu accesibilă eclipsă parţială de Soare. O echipă “Ştiinţă & Tehnică” condusă de astronomul amator Cătălin Beldea, s-a deplasat în nordul Finlandei, deasupra paralelei 68 şi a observat fenomenul.

 

Eclipsa a început la ora 23:39 ora României. Punctul de maximum al eclipsei a fost ora 0:28. Datele sunt calculate pentru locul din care echipa noastră a observat evenimentul astral.

\"(w540)

Sa nu uitam sa iubim trandafirii!!!

Eclipsa a fost vizibilă din Oceanul Arctic, nordul şi estul Siberiei, nord-estul Chinei, Coreea de Nord, nordul Japoniei, Alaska, nordul Canadei şi nordul extrem al Europei – o hartă detaliată vedeţi aici. Din păcate, fenomenul nu a putut fi văzut din ţara noastră. VEZI GALERIA FOTO de la sfarsitul articolului!

\"(w540)

Luna a acoperit Soarele (magnitudinea eclipsei) în proporţie de aproape 60%. Eclipsa din Laponia a fost foarte spectaculoasă întrucât a avut loc la apus, la nici un grad deasupra orizontului nordic. Este interesant de spus faptul că din zona aleasă, Soarele nu va mai apune până la sfârşitul lunii iulie.

Upgrade