Un studiu al astrofizicienilor Universităţii Stanford asupra aşa-numitelor planete „hoinar” relevă existenţa a nu mai puţin de 100.000 de astfel de obiecte cosmice în galaxia noastră.
Planetele interstelare (numite şi hoinar sau orfane) sunt corpuri cosmice care nu se rotesc în jurul vreunei stele şi care pur şi simplu rătăcesc prin galaxii.
Studiul extrapolează rezultatele obţinute din observarea unui număr de douăsprezece astfel de planete hoinar, detectate în momentul în care gravitaţia lor a distorsionat lumina emisă de stele, ducând la apariţia de micro-lentile gravitaţionale (lentila gravitaţională este fenomenul de curbare a traiectoriei luminii de către galaxii, fenomen prezis de teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein).
Pentru a face estimarea prin extrapolare, astrofizicianul Louis Strigari, de la Institutul Kavli al Universităţii Stanford, alături de colegii săi au luat în calcul câmpul gravitaţional al Căii Lactee, materia conţinută de aceasta şi cât anume din ea această materie ar putea fi împărţită între corpuri de diferite mărimi (de la mici planete, precum Pluto, până la giganţi precum Jupiter).
Cercetătorii cred că nu toate aceste planete interstelare sunt şi „orfane”, eliminate din sistemele în care s-au format. Studiul ridică astfel noi întrebări cu privire la modul de formare al planetelor şi la potenţialul existenţei vieţii în alte lumi: „aceste planete hoinar sunt suficient de mari cât să aibă o atmosferă groasă, existând posibilitatea reţinerii unei cantităţi suficiente de căldură, care să permită existenţa vieţii bacteriene”, susţine prof. Strigari.