0
(0)

Astronomul amator Cătălin Beldea, astro-editor S&T și cel mai mare vânător de eclipse român, a reușit fotografierea eclipsei totale de Soare din 2016 în condiții optime, pe insula Tidore! Iată primele fotografii trimise de la fața locului:

Cătălin ne povestește, pe scurt, cum a decurs aventura eclipsei:

„Ploua la ora 5 dimineața, când ne-am hotărât să schimbăm locul observației. Am ieșit pe o mare agitată (un fotograf din echipa de vânători de eclipse nu a mai vrut sa meargă cu noi, pur și simplu s-a speriat de valuri și de condiția bărcii în care ne-am suit – jalnică!) și am navigat timp de o oră până pe partea sudică a insulei Tidore.

Ulterior, am aflat că cei care au rămas pe Ternate au reușit să vadă totalitatea printr-o pânză fină de nori. Nu e tocmai rău, adică se zăresc protuberanțele și cromosfera, dar coroana este aproape complet ascunsă ochiului, dacă observi eclipsa prin strat subțire de nori. Desigur, dacă norii erau mai denși, nu s-ar fi văzut nimic.

Am asamblat echipamentul în curtea unor localnici, extraordinar de primitori. Practic, am stat cu tot satul la observat eclipsa – peste 40 de localnici, împreună cu bătrânul satului și imam-ul local fiind alături de noi. Cerul s-a înseninat odată cu răsăritul și a stat așa până la începerea totalității. Cu cinci minute înainte de totală, un nor lung a coborât după vârful vulcanului și a amenințat toată strădania noastră. Însă am avut noroc și norul s-a retras, deși nu era vreun cirrus…

Faza de totalitate a durat în locul observației 3 minute și 5 secunde, iar pentru surprinderea imaginilor am utilizat aparatul foto Nikon D7200 și refractorul CFF Telescopes.

Ultima imagine, obținută cu expunere mare, e foarte specială: suprafața Lunii e luminată de… Pământ. În timpul totalității, Luna nu primește, pe partea vizibilă, niciun foton de lumină direct de la Soare, fiind în fază de Lună Nouă, în contre-jour complet, dacă doriți. “

În ediția de aprilie a revistei Știință&Tehnică, Cătălin Beldea va publica un amplu fotoreportaj cu aventura eclipsei și fotografii spectaculoase din timpul acesteia.

URMĂRIȚI AICI DETALIILE EXPEDIȚIEI S&T ÎN INDONEZIA

#‎EclipsaDeSoare‬ ‪ #‎EclipsaIndonezia‬ ‪ #‎VanatoareDeEclipsa ‬‪ #‎Eclipsomaniac‬

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?