De mulți ani, medicii și cercetătorii au prezis că medicina personalizată – administrarea de medicamente în doze și amestecuri adecvate afecțiunilor și biochimiei specifice a pacienților – va fi viitorul sistemului de sănătate. Acum, o echipă de bioingineri și chirurgi americani a făcut un pas important în sensul acestei realități, creând o nouă platformă pentru dozarea optimă și personalizată a medicamentelor.
Cercetătorii de la școlile de stomatologie, inginerie și medicină din cadrul UCLA au dezvoltat o platformă tehnologică revoluționară denumită „medicină fenotipică personalizată” sau PPM, care poate defini cu precizie combinațiile optime de substanțe medicamentoase și dozaje pentru o persoană pe parcursul unui întreg tratament.
Spre deosebire de alte abordări de medicină personalizată testate în prezent, PPM nu necesită analize complexe și îndelungate ale informației genetice a pacientului sau ale trăsăturilor celulare ale unei afecțiuni. În schimb, produce un regim medicamentos personalizat pe baza informațiilor despre fenotipul unei persoane, adică a trăsăturilor biologice care pot include date de la presiunea arterială și până la dimensiunea unei tumori or sănătatea unui organ specific.
O capacitate remarcabilă a platformei este să producă diagrame personalizate pentru fiecare pacient, grafice care reprezintă în mod precis felul în care acesta răspunde la tratament. Diagrama afișează doza de medicament pe orizontală și răspunsul la tratament pe axa verticală (datele despre răspunsul pacientului sunt dictate de scopul medicului: micșorarea unei tumori, un anumit nivel de medicament în sânge sau reducerea nivelului de toxicitate).
Un alt beneficiu al PPM este faptul că poate fi calibrat în timp real pentru a se adapta schimbărilor din timpul tratamentului – de exemplu, dacă pacientul suferă o intervenție chirurgicală sau dezvoltă o infecție, ori funcționarea unui organ se schimbă în timp, oricare dintre acestea însemnând că amestecul și dozarea medicamentelor trebuie modificate.