Cele mai mari case neolitice descoperite vreodată, aparținând reprezentanților primei civilizații europene în adevăratul sens al cuvântului, au fost excavate în urmă cu doar câteva zile în cartierul Slatina din Sofia, capitala Bulgariei, anunță Vasil Nikolov, arheolog în cadrul Muzeului Național de Arheologie.
Conform arheologilor bulgari, casele, două la număr, au fost arse ritualic de către cei care le-au construit și care le-au ocupat, o practică des întâlnită la comunitățile neolitice. Fiecare dintre acestea avea peste 20 de metri lungime, în condițiile în care cele mai mari case descoperite până acum nu depășeau 4-5 metri lungime. Lățimea acestora este de circa 8 metri, și fiecare dintre ele acoperă o suprafață de circa 150 de metri pătrați. Este cert că locuințele erau separate de o stradă, aceasta, împreună cu casele, întinzându-se pe mai bine de 400 de metri pătrați. Pe podeaua uneia dintre case, cercetătorii bulgari au descoperit un artefact ciudat, o zvastică extrem de elaborată (numită zvastică-broască), un alt simbol ce se regăsește în culturile neolitice din Balcani.
„Până acum, nici în Balcani și nici în restul Europei nu au fost descoperit clădiri neolitice, datând din această perioadă de timp, de o asemenea mărime. Este indiciul care susține acea ipoteză conform căreia pe teritoriul Bulgariei de azi s-a dezvoltat prima civilizație a Europei”, afirmă Nikolov.
Sub case, arheologii bulgari au descoperit un șanț în formă de arc, șanț care făcea parte dintr-un cerc complet (botezat „cercul magic”) care ar fi înconjurat întreaga așezare. Pe măsură ce așezarea s-a mărit, alte și alte cercuri au fost adăugate.
În acest moment, specialiștii din țara vecină încearcă să înțeleagă motivul pentru care astfel de locuințe gigantice au fost ridicate, modul în care ele puteau avea un acoperiș și, mai ales, cum era construit acesta.