0
(0)

Am avut ocazia să testez pentru Știință & Tehnică versiunea de top Renault Megane GT, cu motor turbo de 200 CP, direcție 4Control pe toate roțile și multe dotări interesante. Iată impresiile în urma acestui test.

Aspect exterior și spațiu interior

Cei obișnuiți cu mașinile Renault de până acum, mai ales cu eleganța și designul curbiliniu, s-ar putea să fie șocați de noul Renault Megane. Asta deoarece mașina are o puternică atitudine sportivă, datorită designului inedit al luminilor de poziție cu LED-uri, care se continuă într-o formă stilizată de „C” sub faruri.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-1
Noul stil abordat pentru partea frontală îi conferă lui Renault Megane foarte multă prestanță. Se remarcă luminile de poziție LED cu o formă originală

Iar stopurile te lasă cu gura căscată, întinzându-se pe aproape toată lățimea hayonului. Megane e acum o mașină plină de nerv, iar versiunea de top GT adaugă niște detalii care condimentează serios tabloul, de la evacuările amenințătoare până la jantele de 17 inch, cu design complex. Cumva, acest hatchback nu pare să aibă origini franțuzești, ci mai degrabă teutone…

test-renault-megane---stiinta-tehnica-2
Stopurile lui Renault Megane sunt inconfundabile. Iar accesoriile estetice ale versiunii de top GT sporesc impresia de dinamism

Înăuntru, Megane-ul nu stă rău la capitolul spațiu pentru pasageri și bagaje, dar nici nu se detașează vizibil de media clasei compacte. Pentru pasagerii din față se oferă spațiu suficient de mult, precum și un număr convenabil de spații de depozitare. În cazul acestei versiuni GT, profilarea sportivă a scaunelor vine și cu un șezut cam tare, un compromis impus de caracterul mai dinamic al mașinii.

Bancheta e destul de încăpătoare pentru trei persoane, dar are o profilare care avantajează confortul pentru numai doi adulți. Spațiul la picioare e doar corect, la fel și cel pentru cap. Capacitatea de 384 de litri a portbagajului e arhisuficientă pentru nevoile cotidiene, amatorii de mai mult spațiu putându-se orienta spre versiunile break sau sedan.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-4
Pentru un hatchback de clasă compactă, noul Renault Megane oferă spațiu interior suficient și o ambianță plăcută, îndreptată spre pragmatism

Per ansamblu, modul în care se prezintă noul Renault Megane mă face să cred că țintește foarte clar clienții care apreciază gadgeturile moderne. Ceea ce ne transpune direct în următorul capitol, în care vorbim despre…

Dotările cele mai cool

 1. Sistemul multimedia R-Link 2

Primul și primul lucru care mi-a atras atenția în momentul în care m-am așezat în scaunul șoferului a fost marele display de pe consolă. Mai întâi datorită dimensiunii (vorbim de o diagonală de 8,7”, adică vreo 22 cm!), iar apoi datorită poziționării neobișnuite, pe verticală – ca în… Tesla Model S.

Ei bine, acest display le va fi foarte familiar celor obișnuiți cu tabletele, marea diferență fiind că afișajul e mult mai aerisit, astfel încât indicațiile să fie lizibile de la distanța unui braț și să nu-ți distragă prea mult atenția de la condus. Trebuie puțină obișnuință cu cele câteva comenzi digitale de pe porțiunea de plastic din partea dreaptă – singurul inconvenient este că ajustarea volumului, care se face de la „+” și „-”, nu e așa de rapidă ca în cazul unui buton rotativ.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-5
Sistemul multimedia R-Link 2 merită aplauze la scenă deschisă pentru touchscreen-ul generos (diagonală de 22 cm!)

Cel mai mare avantaj al touchscreen-ului generos ține de utilizarea sistemului de navigație, de tip Birdview. Nivelul de detalii este foarte bun și, sincer, niciun alt sistem de navigație de până acum nu mi s-a părut mai facil de urmărit în mediul urban. Atât datorită optimizării funcțiilor, dar mai ales datorită plasării pe verticală a ecranului, care te lasă să vezi în avans mare parte din traseu și să te orientezi mai bine.

 2. Climatizarea automată

Mi se pare foarte interesantă accesarea comenzilor climatizării bi-zonale. Există câteva butoane fizice, pentru a comanda rapid dezaburirea sau recircularea, precum și ajustarea temperaturii. Dar controlul efectiv al vitezei aerului sau a direcționării jetului se face doar de pe display, după ce, în prealabil, se face „swipe” în sus cu tabul de la baza ecranului.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-6
Accesarea comenzilor și controlul climatizării automate este mixt, atât de la butoane fizice (pentru câteva comenzi rapide), cât și de pe display

Cei convenționali probabil nu agreează acest principiu, dar, sincer, m-am obișnuit foarte repede cu acest fel de utilizare. Mai ales că sistemul de climatizare oferă trei moduri personalizate, iar „butoanele” sunt mult mai mari decât cele fizice întâlnite până acum pe Renault-uri. Am, totuși, o observație: mișcarea de „swipe” trebuie să fie amplă, altfel ecranul climatizării nu se deschide. Deci e nevoie de puțintică răbdare.

 3. Șasiu configurabil „Multi-Sense”

test-renault-megane---stiinta-tehnica-7
Butonul „Multi Sense” e plasat pe tunelul central

Pe tunelul central, în dreptul butonului pentru frâna electro-mecanică, se găsește un buton care, la prima privire, pare misterios – nu e scrisă nici-o indicație, ci e inscripționat doar un fel de fulg stilizat. Pe care ulterior l-am observat și într-un colț al indicatorului din spatele volanului. Despre ce o fi vorba?

Ei bine, la fel ca la modele mult mai titrate (și aici mă refer în primul rând la BMW-uri), și noul Megane GT oferă posibilitatea alegerii a trei moduri de condus („Comfort”, „Sport” și „Neutral”), plus unul customizabil („Perso”), precum și unul care privilegiază performanțele dinamice, „R.S. Drive” – acesta se poate selecta separat, de la un buton de pe consola centrală.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-8
Pe lângă cele trei moduri standard, cel de la volan își poate personaliza un al patrulea mod

Din punct de vedere tehnic, „Multi Sense” nu e de ceva ieșit din comun, deoarece fiecare mod presupune anumite setări pentru răspunsul motorului, precum și pentru viteza de reacție a cutiei automate cu dublu ambreiaj, dar și modificarea în consecință a iluminării interioare, a temei coloristice de pe displayuri sau a funcției de masaj din scaune. Dar despre efectele Multi-Sense vorbesc puțin mai încolo.

 4. Pachet „Drive Safely”

Noul Megane se adaptează fără probleme noilor standarde de siguranță activă, propunând „la pachet” mai multe sisteme, ale căror indicații grafice de pe indicatorul central sunt foarte logice. Avem, așadar, pilot automat adaptiv, sistem de frânare activă de urgență și alertă la depășirea involuntară a benzii de rulare.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-9
Nivelul de siguranță este foarte ridicat datorită „bateriei” de sisteme de siguranță activă

Pilotul automat adaptiv îți arată sugestiv apropierea de un vehicul, atât prin coduri de culori, cât și prin indicarea timpului rămas la dispoziție până la un eventual impact – chestie inedită, dar nu prea utilă (în 0,7 secunde, de exemplu, creierul de-abia are timp să „rumege” informația…). Depășirea involuntară a benzii de circulație e indicată și ea foarte sugestiv, prin „clipirea” liniilor care delimitează grafic banda pe care circuli.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-10
Sistemele de alertă la depășirea involuntară a benzii și de frânare automată sunt prezentate cu o grafică intuitivă

Dat fiind că acest pachet opțional de siguranță are un preț de 700 de euro, cred că merită din plin bifat. În practică, mi s-a părut de un real ajutor asistența acestor sisteme, mai ales că modul „gaming” de prezentare e de apreciat. Iar activarea/dezactivarea tuturor sistemelor de asistență și alertă se face foarte facil de pe marele display din consola centrală.

 5. Șasiu 4Control

test-renault-megane---stiinta-tehnica-11
Sistemul 4Control asigură și virarea cu câteva grade a roților punții spate, în funcție de viteza de deplasare

Renault Megane este primul hatchback de clasă compactă care oferă un astfel de sistem de control al direcției tuturor celor 4 roți. Nu vă gândiți, totuși, că roțile din spate se rotesc la fel de mult ca și cele din față – vorbim de o virare modică, de numai câteva grade, în funcție de viteză.

Totuși, influența asupra comportamentului rutier este mai mult decât sesizabilă. În mediul urban, Megane e mult mai manevrabil, nefiind nevoie ca volanul să fie rotit așa de mult ca la alte mașini. Motivul: roțile spate virează, la viteze mai mici de 60 km/h, cu aproape 3 grade în sens invers față de cele din față.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-12
Pe virajele rapide, Renault Megane GT, cu sistemul 4Control, se dovedește foarte agil și răspunde prompt schimbărilor de direcție bruște

La drum lung, în special pe traseele virajate, impresia de agilitate este mult mai accentuată, roțile spate virând cu circa un grad în același sens ca și cele din față. Am avut ocazia să apreciez avantajele acestui sistem pe curbele de viteză de pe Dealul Negru, dintre Pitești și Râmnicu Vâlcea, unde Megane-ul GT s-a arătat foarte vivace.

Sincer, sistemul 4Control nu e neapărat necesar pe o mașină destinată utilizării de zi cu zi. Dar, fără doar și poate, aduce un plus interesant în experiența de condus, chiar dacă nu vorbim de un stil sportiv.

Comportament rutier și performanțe

Pentru moment, Renault Megane GT este cea mai puternică versiune a noii generații. Motorul turbo TCe are doar 1,6 litri, puterea maximă fiind de 205 CP, valoare obținută la 6.000 rpm, deci destul de sus. Cuplul maxim se cifrează la 280 Nm, nu tocmai entuziasmant pe hârtie, dar măcar e obținut la un regim de turație destul de jos, de numai 2.400 rpm.

Standard, motorul este „legat” la o cutie de viteze automată EDC, cu dublu ambreiaj și 7 trepte. A cărei funcționare este atât de rapidă și confortabilă, încât nu prea mai văd sensul unei cutii manuale. Cutia poate fi comandată și secvențial, de la padelele de pe volan, dar acestea nu mi s-au părut plasate judicios, fiind dificil de acționat în curbe.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-13
Postul de conducere din Renault Megane GT e gândit mai mult pentru cei care vor un comportament mai dinamic

În principiu, Megane-ul GT parcă vrea să fie condus numai în modul „Sport”, cu butonul „R.S. Drive” activat. Oferind scaune bine profilate și o poziție corectă la volan pentru șofer, mașina demonstrează un nivel destul de bun al manevrabilității, în special datorită sistemului 4Control. În plus, se poate selecta și un sunet racing „artificial”, așa încât ambianța interioară pare a unui hot-hatch foarte rău.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-14
Foarte puține mașini oferă indicații despre putere și cuplu real-time

O delicatesă neașteptată este prezența unui indicator pentru putere și cuplu maxim, lângă vitezometru. Ce-i drept, în regim alert nu e recomandabilă urmărirea acestor indicații grafice. Dar, din punct de vedere educativ, mi se par binevenite pentru a-l face pe cel de la volan să înțeleagă importanța cuplului motor (a „forței” mașinii, dacă vreți).

În ce-i privește pe gameri, aceștia vor aprecia cel mai mult că au la dispoziție multiple moduri de customizare a indicatorului central, în stiluri interesante și care cu siguranță vor păstra atractivitatea mașinii destul de mult timp. Una peste alta, Megane GT e o mașină rapidă și destul de entuziasmantă. Cam în linie cu ceea ce promite exteriorul și cockpitul.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-15
În mod ciudat pentru o mașină franțuzească, Renault Megane GT are o suspensie mai rigidă decât te aștepți – lucru nu prea convenabil când vrei să mergi relaxat

Cea mai mare critică pe care o am de făcut la acest capitol ține de suspensie, cam rigidă pe acest GT. În utilizare normală sau când asfaltul e cam denivelat, gradul de disconfort e cam mare față de așteptările pe care le am de un Renault – cum Megane GT nu e un racer veritabil precum Megane RS, probabil ar fi fost binevenit și un sistem de gestiune electronică a suspensiei.

Prețuri și concluzii

Cel mai ieftin Renault Megane din noua generație are un preț de pornire de 14.800 euro, fiind vorba de versiunea de bază SCe 115 CP, pe benzină, cu un nivel de echipare corect. Varianta de top din test, Megane GT, e mai scumpă cu 7.700 euro, pornind de la 22.500 euro. Mult, puțin?

Dacă mă gândesc la raportul preț/echipare, dar și la raportul preț/performanțe, Renault Megane GT reprezintă o ofertă foarte interesantă, în principal pentru cei ahtiați după noutăți. În principiu, pentru o sumă similară se poate alege un hatchback de clasă compactă cu motorizare diesel mai slabă și cu un nivel de echipare mai puțin bogat.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-16
Varianta de top Renault Megane GT are un preț foarte competitiv raportat la performanțe, aspect și, mai ales, gadgeturi

E adevărat, consumul motorului turbo de 205 CP de pe Megane GT nu prea e prietenos cu buzunarul – de înțeles, câtă vreme mașina te îmbie să-i „dai bice”, nu să mergi molcom. Dar acesta e un compromis valabil pentru orice altă mașină cu pretenții dinamice. Mai degrabă mă deranjează suspensia prea tare chiar și când se selectează modul care privilegiază cel mai mult confortul.

Rămân de apreciat cel mai mult sistemul multimedia cu displayul tactil plasat pe verticală, respectiv sistemul de direcție pe toate roțile 4Control. În primul caz, e o idee excelentă, nu doar pentru fanii gadgeturilor. În al doilea caz, avantajele sunt mari, dar persoanele mai pragmatice s-ar putea să aprecieze mai mult un sistem de tracțiune integrală, cu mai multe avantaje pe timp de iarnă, de exemplu.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-17
Noul Renault Megane e o mașină reușită, dar are o misiune grea în clasa compactă, unde competiția e acerbă

Noul Renault Megane e o mașină reușită în ansamblu, dar nu mi se pare că ar „rupe gura târgului” în segmentul său. Reprezintă, într-adevăr, o mare evoluție față de precedenta generație, ba chiar o schimbare generală de stil care poate fi oarecum confuză pentru fanii mașinilor franțuzești.

test-renault-megane---stiinta-tehnica-18
Nota 10 cu steluță pentru displayul generos pe verticală!

Însă, raportat la concurența actuală din segment, nu consider că se detașează fără drept de apel. Noul Megane va continua să reprezinte o ofertă competitivă din punct de vedere al raportului preț/dotări și va rămâne, foarte probabil, una dintre mașinile cele mai populare din clasa compactă. Sunt foarte curios dacă ideea touchscreen-ului pe verticală va prinde și la alții – este cel mai important lucru care mi-a rămas în minte legat de noul Megane.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?