0
(0)

Articol de Cătălin Beldea

21 decembrie, ora 17. Jupiter și Saturn sunt atât de apropiate una de cealaltă pe cer, încât par a forma o singură lumină, o singură “stea”. Fenomenul este unul foarte rar, se numește “mare conjuncție” și dacă aveți cer senin vă sfătuiesc să ieșiți dintre blocuri, în curte sau în parc, unde aveți orizontul de sud-vest liber. Priviți cu ochiul, prin binoclu sau telescop acest spectacol astronomic, imediat după apusul Soarelui, cel mai bine între 17:30 – 18:30.

Ce se vede

Imediat după apusul Soarelui, veți observa pe sud Luna în Prim pătrar, ceva mai la stânga două steluțe mai strălucitoare, una care nu scânteiază – planeta Marte, iar a doua care prezintă scintilație – steaua Capella. În dreapta Lunii, mai jos, spre apus, după ora 17:00, începe să se zărească planeta Jupiter. Dacă aveți răbdare să se mai întunece veți observa ceva ieșit din comun. Pentru cei cu o privire excelentă, este posibil ca “steaua” de pe cerul de sud-vest să apară dublă! Și nu e nimic greșit. De fapt, priviți spre două planete, aflate una lângă alta, atât de aproape că nu se pot deosebi decât prin binoclu sau telescop. Planetele Jupiter și Saturn se apropie aparent (evident că ele sunt pe orbite diferite, situate la distanțe reale foarte mari una de cealaltă) de câteva luni, iar acum au ajuns atât de aproape încât nu mai pot fi distinse separat!

Foto: Sebastian Voltmer NASA APOD

Cât de rar este acest eveniment astronomic

Am citit în ultima vreme tot felul de povești despre această conjuncție, multe interpretări astrologice, jignitoare pentru inteligența la care a ajuns totuși omenirea în secolul 21, dar totuși vandabile pe platformele online de tip tabloid. De asemenea, multe date “documentate” despre cât de rar este evenimentul astronomic, care ne indică o raritate extremă, de 800 de ani, ba chiar 2000-3000 de ani. Chiar, cât de rar este fenomenul? Jupiter și Saturn se învârt pe orbite exterioare orbitei Pământului, iar o dată la 20 de ani, Jupiter îl ajunge din urmă pe Saturn, evident aparent, pe cerul nostru, așa cum le vedem din poziția noastră, de pe orbita Terrei. Ele se apropie mai mult sau mai puțin, de regulă separația e de cateva grade de arc. Însă, o dată la 400 de ani (mai exact 397,5 ani), gigantele sistemului solar ne apar cu o separație de sub 6 minute de arc (ca exemplu, Luna are un diametru aparent de 32 minute de arc), ceea ce le face să formeze pe cer o singură lumină. Privite prin telescop, sunt foarte spectaculoase. Dacă aveți telescop (sau chiar un binoclu), vă îndrum să le priviți în seara de 21 decembrie, între orele 17:30 și 19, adică de când se întunecă până la apusul lor. În ocular, vă vor apărea ca două planete care par a se roti în tandem, cu sateliți comuni! Este o priveliște extrem de rară, de neratat chiar și pentru astronomii profesioniști. Ultima dată când s-a produs o asemenea apropiere a fost pe vremea lui Galileo Galilei, adică în anul 1623.

Cum spuneam, același tip de conjuncție se repetă la circa 400 de ani, dar se poate întâmpla ca la multiplu de 20 să mai avem asemenea apropieri mari. Următoarea mare conjuncție va fi în anul 2080, deci unii dintre cei mai tineri cititori ai nostri vor prinde și o a doua conjuncție mare dintre  Jupiter și Saturn.

Cum, unde și când

În primul rând, ar trebui ca cerul să fie senin. Al doilea lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este să ieșiți dintre blocuri, dacă locuiți la oraș și să căutați un loc cu orizont deschis spre sud-vest. Cel mai bine e să ieșiți într-un parc fără copaci spre sud-vest sau pe un câmp. Așteptați apusul Soarelui și sfârșitul crepusculului. Vor începe să apară câteva stele, pe sud veți vedea Luna în Prim pătrar, iar în drepta ei, mai jos pe cer, chiar pe sud-vest începe să se vadă Jupiter. Nu trebuie să îl căutați și pe Saturn, căci el se află chiar lângă Jupiter, lucru sesizabil doar prin binoclu sau telescop sau, cine știe, chiar cu ochiul liber, dacă dispuneți de o vedere de tibetan. Ora pentru această conjuncție, indiferent unde vă aflați pe teritoriul României este între 17:30 – 18:30, când e suficient de întuneric și planetele sunt suficient de sus pe cer ca să fie vizibile.

Prognoza meteo

Aici vine partea mai dureroasă. Se pare că nu toți vom putea vedea conjuncția, din cauza norilor. Prognoza pe care mă uit când scriu aceste rânduri arată nori groși peste Moldova și Muntenia, cu șanse de cer senin numai în Transilvania. Ce nu se poate prezice este ceața, așa că dacă sunteți într-o zonă cu vreme bună, nu uitați să mergeți cât mai sus, pe deal sau pe munte, pentru a scăpa de ceața care s-ar putea forma pe neașteptate.

Eu folosesc aceste două site-uri pentru starea vremii, pe care vi le las mai jos:

www.windy.com

www.meteoblue.com

Dacă aveți și un observator în oraș, mergeți să vedeți conjuncția prin telescop. Dacă aveți propriul telescop, folosiți-l, chiar un binoclu vă poate fi de mare ajutor, dar foarte important este să ieșiți din casă și să vă bucurați chiar și fără vreun instrument optic de acest spectacol rar.

Cer senin!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?