0
(0)

Tulburările clinice ale rețelelor creierului uman, cum ar fi boala Alzheimer, schizofrenia  și boala Parkinson, sunt printre cele mai greu de înfruntat probleme de sănătate, din punct de vedere terapeutic. Prin urmare, înțelegerea conectivității rețelelor cerebrale a fost mult timp un obiectiv central al neuroștiinței și a catalizat recent o serie fără precedent de inițiative la scară largă și proiecte de colaborare, cum ar fi BRAIN Initiative (SUA), Brain/MINDS Project (Japonia), Australian Brain Alliance (Australia) și China Brain Project (China).

Proiectul european de cercetare și dezvoltare MES-CoBraD urmărește exact acest lucru: îmbunătățirea preciziei diagnostice și a rezultatelor terapeutice la persoanele cu tulburări cerebrale complexe: tulburări neurocognitive (demență), tulburări de somn, convulsii (epilepsie). În acest scop, 14 institute de cercetare din Europa, dar și companii private (printre care și SIMAVI, din România) adună date din mai multe surse clinice și de consum, prin protocoale cuprinzătoare, eficiente din punct de vedere al costurilor și rapide.

Proiectul reunește parteneri din nouă țări, experți recunoscuți la nivel internațional în medicină, inginerie, informatică, sănătate socială, drept, marketing și comunicare. Această echipă de specialiști combină informațiile clinice și cercetarea științifică în tulburări cerebrale complexe cu inovația tehnică în platforme sigure de partajare a datelor, algoritmi de inteligență artificială și sisteme expert de precizie și îngrijire personalizată.

Soluția implementată de acest nou proiect se bazează pe inteligență artificială și pe integrarea acesteia într-o platformă comună de exploatare științifică. Platforma va ghida eforturile de evaluare și validare a soluției, va ajuta la promovarea rezultatelor dobândite, la extinderea acestui ecosistem creat și, în final, la sustenabilitatea vieții reale.

Firma românească de software SIMAVI, principal furnizor de tehnologie

Platforma MES-CoBraD abordează toate provocările: clinice, de cercetare și tehnologice.

MES-CoBraD pune accent pe efortul de a armoniza și integra platforma, maximizând impactul cercetătorilor individuali prin crearea de valoare colaborativă și practici Open Science, inclusiv partajarea sigură a datelor și schimbul de expertiză globală care altfel nu ar fi disponibile în cadrul unei singure instituții. Platforma va oferi, de asemenea, un modul (MES-CoBraD Expert System) care vizează îmbunătățirea abordărilor medicale personalizate în practica de zi cu zi.

În calitate de furnizor principal de tehnologie, Software Imagination & Vision (SIMAVI) va fi implicat în toate etapele proiectului: analiza cerințelor utilizatorilor, proiectare, dezvoltare, testare, implementare, integrare, instruirea utilizatorilor finali și asistență tehnică. SIMAVI își va oferi expertiza dovedită în integrare și dezvoltare de soluții bazate pe AI eHealth pentru monitorizarea pacientului.

Expertiza SIMAVI este dobândită în ani de dezvoltare a sistemelor precum: EHR, platforme și sisteme integrate de sănătate, soluții de telemedicină. Alte proiecte similare în care a dobândit această expertiză: InteropEHRate, DeepHealth, SPHINX, FollowMe.

Consorțiul MES-CoBraD

Românii de la SIMAVI fac echipă cu Universitatea Națională Tehnică din Atena (Grecia), cu Institutul Neurologic din Atena (Grecia), Fundația privată Institutul de Cercetare a Spitalului Santa Creu și Sant Pau (Spania), VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (Belgia), UPPSALA UNIVERSITY (Suedia), Clalit Health Services- Rabin Medical Center Cognitive Neurology and Epilepsy Clinics (Israel), King’s College din Londra (Marea Britanie), HOLISTIC PC (Grecia), STICHTING LIBER (Olanda), Engineering – Ingegneria Informatica S.p.A. (Italia), MICHOPOULOS I. & CH. G.P. (Grecia), Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie), CyberEthics Lab (Italia).

Proiectul MES-CoBraD a primit finanțare de la Programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în temeiul acordului de subvenționare nr. 965422.

Pentru mai multe informații:

https://www.mes-cobrad.eu/about

https://www.facebook.com/mescobrad/

https://twitter.com/MESCoBraDhttps://www.linkedin.com/company/mes-cobrad/

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?