LED-urile cu perovskit reprezintă o tehnologie promițătoare pentru iluminat și afișaje datorită proprietăților lor luminiscente superioare și costurilor de fabricație reduce. Perovskitul este un mineral care a fost descris în 1830 de către geologul Gustav Rose. Denumirea de perovskit a fost dată după numele faimosului mineralog rus, contele Lev Aleksevici von Perovski. Mineralul este un oxid de calciu și titan. Deși s-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește LED-urile perovskite verzi, roșii și în infraroșul apropiat, dezvoltarea LED-urilor perovskite albastre a rămas mult în urmă.
Din fericire, de curând o echipă de cercetători condusă de prof. Cui Linsong de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, care a colaborat cu echipa condusă de prof. Samuel D. Stranks de la Universitatea din Cambridge, au dezvoltat o strategie nouă pentru a îmbunătăți performanța diodelor LED pe bază de materiale perovskit. Abordarea lor a fost publicată în Nature Photonics.
Pentru a depăși această provocare, echipele de cercetători au folosit un aditiv ionic multifuncțional, numit clorură de bis(trifenilfosfină)iminiu (C36H30ClNP2, PPNCl). Acest compus permite controlul precis al compoziției și distribuției fazelor de perovskit, îmbunătățind astfel semnificativ eficiența și stabilitatea LED-urilor albastre de perovskit.
PPNCl interacționează cu componentele perovskitului prin legături de hidrogen, influențând procesul de cristalizare și favorizând tranziția la faze de dimensiuni înalte cu eficiență sporită a luminiscenței.
Această realizare inovatoare deschide calea pentru noi progrese în performanța LED-urilor albastre, fiind un progres semnificativ în tehnologia LED-ului cu perovskit.