4.8
(6)

Durerea este subiectivă. Cea mai bună persoană pentru a o judeca este persoana care o simte. Cu toate acestea, personalul medical tinde să aibă mai multă sau puțină încredere în această judecată, în funcție de sexul persoanei în cauză. Două studii recente arată că durerea femeilor este percepută ca fiind mai puțin gravă decât cea a bărbaților, ceea ce poate avea consecințe grave asupra îngrijirii pacienților de sex feminin.

Primul studiu a fost publicat în European Journal of Emergency Medicine de către cercetători de la Universitatea din Montpellier. Pentru aceasta, 1.563 de medici sau asistente au fost puși să evalueze gravitatea durerii unui pacient fals care a ajuns în camera de urgență. Simptomele pacienților au fost mereu aceleași (dureri în piept), precum și istoricul lor medical (fost fumător, cu evenimente depresive în trecut), singurul lucru care s-a schimbat a fost sexul lor: bărbat sau femeie. Același caz a fost evaluat diferit în funcție de sex: 62% dintre cadrele medicale au apreciat că era un caz grav, atunci când pacientul era bărbat, față de 49% când era femeie. Și nivelul durerii a fost văzut diferit: pe o scară de la 0 (fără durere) la 10 (durere maximă), el a fost evaluat, în medie, la 5,4 pentru femei față de 6 pentru bărbați.

Aceste rezultate au fost confirmate de un al doilea studiu, publicat în revista PNAS de către cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim (Israel). Aceștia au prezentat un caz medical fals la 109 asistente într-un un spital din Missouri (Statele Unite), pacientul în cauză plângându-se de dureri de spate foarte severe (pe care pacientul le-a evaluat ca o intensitate de 9, pe aceeași scală de la 0 la 10). Asistentele au fost rugate să evalueze durerea pacientului de la 0 (fără durere) la 100 (durere maximă). Percepția pacientului a fost mai respectată atunci când era bărbat, durerea fiind evaluată la aproximativ 80 din 100 față de 72 din 100 dacă pacienta era femeie. Asta s-a întâmplat chiar dacă asistenta era o femeie, arătând că această părtinire este prezentă în întreaga profesie medicală, atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor.

Această subevaluare a durerii feminine are consecințe reale asupra modului în care femeile sunt tratate în secțiile de urgență. Același studiu a analizat date de la 21.000 de persoane care au vizitat camerele de urgență ale spitalelor din Israel sau Statele Unite între 2015 și 2019. Când vizita la camera de urgență s-a datorat durerii fără o cauză aparentă (adică nu după un accident, de exemplu), durerea resimțită (această scară faimoasă între 0 și 10) a fost înregistrată de personalul de îngrijire cu 10% mai puțin frecvent la femei decât la bărbați. În consecință, femeile au fost mai puțin probabil să primească medicamente pentru durere: le-au primit 38% dintre ele, comparativ cu 47% dintre bărbați. Ele au așteptat în medie 30 de minute în camera de urgență înainte de a fi îngrijite. Aceste diferențe de tratament au fost observate atât în Israel, cât și în Statele Unite.

Acest studiu evidențiază o părtinire îngrijorătoare în percepția și tratamentul durerii femeilor, care ar putea avea consecințe grave asupra sănătății acestora, potrivit autorilor. Ei subliniază importanța luării în considerare a acestor prejudecăți psihologice în profesia de medic pentru a asigura îngrijiri optime pentru toți pacienții, indiferent de sexul acestora.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?