5
(8)

La fel ca orice echipament care folosește tehnologia wireless (cum ar fi laptopurile, de exemplu), telefoanele mobile emit radiații electromagnetice de radiofrecvență, numite adesea pur și simplu unde radio. În timp ce acest tip de tehnologie este acum o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, smartphone-urile au fost adesea o sursă mai mare de stres pentru utilizatori. Deși expunerea este relativ scăzută, ea rămâne mai mare decât cea din orice altă sursă de tehnologie wireless datorită apropierii telefonului de capul nostru în timpul apelurilor. Din acest motiv temerile legate de riscul de cancer la creier există de câțiva ani, chiar dacă nu erau dovezi științifice în acest sens. Organizația Mondială a Sănătății a reafirmat acum că aceste dispozitive mobile sunt sigure de utilizat.

Deși există un consens științific solid cu privire la siguranța telefoanelor mobile, cercetări interpretate greșit publicate în 2011 pun la îndoială riscurile asociate undelor radio. În 2011, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat expunerea la unde radio drept „posibil cancerigen pentru oameni”. Această clasificare sa bazat pe dovezi limitate din studiile observaționale pe oameni. Cunoscute și sub numele de studii epidemiologice, ele analizează ratele bolilor și posibilele lor cauze în cadrul populației umane. Această tip de cercetare poate ajuta la studierea efectelor pe termen lung ale anumitor factori asupra sănătății umane, rezultatele pot fi adesea părtinitoare și, prin urmare, nu oferă dovezi tangibile. În timpul studiului observațional din 2011, cercetătorii au investigat diferențele dintre un grup de persoane cu tumori cerebrale și un grup separat fără cancer la creier, întrebându-i despre istoricul expunerii lor. Grupul cu tumori a avut tendința să-și supraestimeze foarte mult expunerea la telefon, ceea ce arată limitele datelor obținute în timpul acestui sondaj. Totuși, acest studiu a făcut multă zarvă și a semănat frica în mintea oamenilor. De exemplu, IARC clasifică, de asemenea, aloe vera, legumele murate și chiar munca într-o fabrică de vopsea drept „posibili cancerigeni”… deși acest lucru este mai mult decât incert.

La cererea OMS, o nouă echipă de oameni de știință și-a asumat provocarea de a efectua o nouă revizuire sistematică a studiilor observaționale, de data aceasta bazată pe un set mult mai larg de date mai recente și mai exhaustive, pentru a putea identifica riscurile cu mai multă încredere. posibile și să determine dacă acestea sunt într-adevăr dovedite. Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat în Environment International. În timpul acestei cercetări, oamenii de știință au analizat peste 5.000 de studii. Nu toate au fost relevante pentru această problemă, așa că s-au concentrat apoi pe 63 dintre ele publicate între 1994 și 2022 de 22 de țări pentru analiza finală. În cele din urmă, după această muncă titanică, nu s-a găsit nicio asociere între utilizarea telefonului mobil și cancerul cerebral și astfel au pus capăt unei dezbateri persistente despre siguranța dispozitivelor noastre portabile. De asemenea, investigația a explorat în detaliu asocierile cu șase tipuri diferite de cancer (inclusiv trei tipuri care afectează creierul, precum și cancere ale glandei pituitare, ale glandelor salivare și ale leucemiei), încă fără a identifica cel mai mic risc dovedit.

Această echipă globală, condusă de Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency, a analizat și tendințele cancerului cerebral din ultimele decenii, legate de creșterea utilizării telefoanelor mobile. „Aceste studii nu au arătat o creștere semnificativă”, a spus Mark Elwood, profesor onorific de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland și unul dintre coautorii studiului. „În mod similar, nu am găsit niciun risc crescut de leucemie sau cancer cerebral la copiii conectați la emițătoare radio sau TV sau la stații de bază pentru telefoane mobile.” De asemenea, nu a existat nicio asociere cu cancerul dacă o persoană a folosit un telefon mobil timp de zece ani sau mai mult cu utilizare prelungită. Frecvența de utilizare (pe baza numărului de apeluri sau a timpului petrecut la telefon) nu a făcut nicio diferență. Acest lucru arată că, deși utilizarea tehnologiilor wireless a crescut semnificativ în ultimele decenii, nu a existat o creștere a incidenței cancerului cerebral. În ansamblu, rezultatele arată că limitele de siguranță naționale și internaționale stabilite sunt mai degrabă eficiente și protectoare. În ciuda acestui fapt, tehnologia evoluează într-un ritm rapid, ceea ce înseamnă că cercetarea va trebui, în orice caz, să continue să continue pentru a se asigura că evoluțiile legate de utilizarea undelor radio în moduri diferite și la frecvențe diferite rămân în siguranță. În special, datorită introducerii sale recente, nu există încă suficiente date disponibile pentru a trage concluzii ferme despre securitatea rețelelor 5G. Cu toate acestea, Elwood a spus că, din ceea ce am văzut până acum, acestea nu par să reprezinte o amenințare pentru sănătatea publică. „Nu există încă studii majore asupra rețelelor 5G, dar există studii asupra radarelor care au frecvențe înalte similare. Aceste studii nu arată un risc crescut”, conchide el simplu.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?