4
(6)

În Danemarca, o echipă de cercetători a studiat fizica hârtiei și, mai precis, tăieturile produse pe degete. Trebuie spus că, până acum, aceste răni mici și deosebit de dureroase au fost un adevărat mister.

Toată lumea a experimentat senzația neplăcută a unei tăieturi la deget după manipularea hârtiei. Acest fenomen a făcut recent obiectul unui studiu foarte serios, condus de o echipă de la Departamentul de Fizică al Universității Tehnice din Danemarca. Publicată în revista Physical Review E, cercetarea a fost motivată de următoarea ipoteză: durerea puternică provocată de o astfel de tăietură ar putea avea sursa în fizica hârtiei. Fizicienii au început prin a realiza un deget artificial folosind gelatină care reproduce carnea umană. Ei au comparat, de asemenea, diferite tipuri de hârtie cu grosimi diferite, inclusiv hârtie de cadou, hârtie fotografică și hârtie pentru cărți poștale.

Se știe de mult timp că nu toată hârtia se taie. Cu toate acestea, cercetătorii danezi au adăugat câteva detalii. Potrivit acestora, hârtia capabilă să taie nu trebuie să fie prea subțire sau prea groasă. În mod ideal, ar trebui să aibă 65 de micrometri grosime. A doua hârtie cea mai ascuțită este hârtia lucioasă, care este utilizată pentru realizarea revistelor. De asemenea, trebuie remarcat faptul că tăietura va avea loc dacă hârtia atinge pielea la un unghi de 15°. Pe lângă identificarea celor mai ascuțite două hârtii, oamenii de știință au realizat și o macetă din hârtie cu ajutorul unei imprimante 3D. Dispozitivul reproduce grosimea și unghiul celor mai ascuțite hârtii. Prin reproducerea unei simple coli de hârtie, autorii studiului au reușit să taie ardei, castraveți, cartofi și chiar pui fiert. Dar la ce anume ar putea fi utilă această cercetare? Producătorii de hârtie ar putea să analizeze datele din studiu pentru a-și revizui produsele și procesele de fabricație. Acest lucru le-ar permite să producă hârtie mai puțin ascuțită, ceea ce este evident o măsură binevenită pentru copii.

În ceea ce privește intensitatea durerii, deși fără sângerare, provocată de acest tip de tăietură la nivelul degetelor, motivul este simplu. În primul rând, degetele conțin numeroase terminații nervoase asociate durerii. În al doilea rând, deși hârtia poate părea netedă la prima vedere, ea are de fapt margini neregulate. Acestea sunt capabile să taie pielea, dar nu suficient de adânc pentru a provoca sângerări. Absența sângerării împiedică formarea de cruste protectoare, ceea ce prelungește senzația de durere.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?