Confruntați cu măcelul global al multor specii de plante, cercetătorii din Micronezia au dezvoltat un sistem extrem de inovator: utilizarea oglinzilor pentru a ajuta plantele pe cale de dispariție să prospere.
Conform estimărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), aproximativ 40% din speciile de plante din lume sunt amenințate cu dispariția, ceea ce înseamnă mii de plante din cele aproximativ 390 000 enumerate la nivel mondial. Principalele amenințări se datorează distrugerii habitatelor naturale, supraexploatării anumitor plante sau introducerii de specii exotice, poluării și schimbărilor climatice, care afectează ciclurile de creștere ale plantelor, perturbă habitatele și modifică condițiile meteorologice. Printre cele mai vulnerabile plante se numără Rafflesia arnoldii, Prunus africana, Nepenthes attenboroughii, numeroase varietăți de hibiscus, Hibiscus fragilis, Puya raimondii și Encephalartos woodii. Marea majoritate a acestor specii de plante suferă în primul rând din cauza defrișărilor, care le reduc habitatul natural. Utilizarea unui sistem de oglinzi pentru a ajuta populațiile de plante amenințate să se refacă este ideea unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Guam din Micronezia. Concluziile lor au fost prezentate într-un articol publicat în Agronomy. Cercetătorii și-au dat seama că simplul fapt de a instala o rețea de oglinzi la rădăcinile anumitor specii permite să ofere mai multă lumină plantelor tinere vulnerabile prin reflectarea razelor solare.
Unele specii, cum ar fi Serianthes nelsonii, un copac mare originar din Insulele Mariane, au dificultăți în a crește sub coronament din cauza lipsei de lumină și mor adesea prematur. De fapt, aceasta este cea mai amenințată specie din acest lanț de insule nordice, suferind în mod regulat din cauza expansiunii urbane, a dezvoltării agricole și a introducerii de animale erbivore. De asemenea, anumite specii de ierburi non-native pot concura cu arborele micronezian, privându-l de resursele esențiale pentru supraviețuirea sa (apă și nutrienți).
Pentru a reflecta lumina Soarelui cât mai aproape de tinerele plante amenințate, cercetătorii au reușit să plaseze un mozaic de oglinzi hexagonale în jurul rădăcinilor acestora. În acest fel, cele mai vulnerabile plante beneficiază de lumină naturală reflectată la 360 de grade. Potrivit cercetătorilor din Micronezia, această tehnică a oglinzilor hexagonale a îmbunătățit supraviețuirea puieților de Serianthes nelsonii cu mai mult de 160%. Plantele au crescut în înălțime și în speranța de viață.