5
(8)

Ca parte a unui experiment din Japonia, oamenii de știință au eclozat cu succes, pentru prima dată, pui din ouă fără coajă. Potrivit acestora, acest progres ar trebui să permită o mai bună înțelegere a dezvoltării celulelor stem.

Până astăzi, misterul găinii și al oului rămâne nerezolvat, pentru că nimeni nu știe care dintre cei doi a apărut primul pe Pământ. Pentru a fi siguri, oamenii de știință ar trebui să poată observa dezvoltarea embrionilor de pui în coaja lor, sau mai degrabă, în coaja lor. O echipă de la Universitatea din Tsukuba (Japonia) a publicat un studiu pe acest subiect în revista Scientific Reports.

În articol, oamenii de știință arată că au dezvoltat o nouă metodă de producere a puilor care permite observarea embrionilor fără cochilia lor. Până acum, acest tip de observație nu se putea face fără a sparge aceeași înveliș, ceea ce face ca vizualizarea dezvoltării embrionului să fie o adevărată provocare. Au existat și alte încercări de a ocoli problema, inclusiv dezvoltarea de coji transparente de ouă, fără succes. Cercetătorii japonezi au plasat embrionii de pui într-o cutie de cultură artificială echipată cu o peliculă transparentă. Acest lucru a făcut posibilă urmărirea dezvoltării embrionilor de la depunere până la eclozare. Membrana vitelină a fost protejată de uscare folosind un agitator care se rotește regulat la un unghi de aproximativ șapte grade.

Cultivați în acest fel, embrionii de pui au urmat o dezvoltare treptată. După douăzeci și unu de zile de incubație s-au născut pui sănătoși, demonstrând succesul dezvoltării sistemului de cultură. Evident, acest avans nu face încă posibilă elucidarea misterului puiului și al oului, dar permite deja observarea în timp real a modificărilor biologice la embrioni în contextul diferitelor experimente. Această metodă ar putea deveni, de asemenea, un instrument unic de analiză în contextul cercetării asupra celulelor stem sau chiar a substanțelor chimice toxice.

În cele din urmă, amintiți-vă că celulele stem sunt foarte importante pentru toate ființele vii, deoarece sunt celule imature. Cu alte cuvinte, se pot transforma în orice celulă din sânge, adică globule albe, globule roșii sau trombocite. Progresele în embrioni de pui ar putea oferi astfel o mai bună înțelegere a funcționării acestor celule cu speranța de a combate mai eficient anumite boli legate de o insuficiență a producției de celule sanguine, de exemplu leucemia sau chiar bolile de rinichi Cooley.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?