Traversate cu secole în urmă de comercianți pe cămile, Tugunbulak și Tashbulak, două orașe medievale de mult pierdute care au prosperat de-a lungul vechiului Drum al Mătăsii, au fost descoperite datorită dronelor trimise în căutarea secretelor lor, după ce au fost îngropate timp de secole sub pășunile montane din Uzbekistan. Publicat în revista Nature, studiul dezvăluie detalii fără precedent despre aceste două metropole fortificate care se aflau cândva la o intersecție-cheie a rutelor comerciale de pe Drumul Mătăsii. Această cercetare revoluționară ar putea schimba modul în care înțelegem această vastă rețea de rute comerciale care se întindea din China până la Marea Mediterană.
Lucrările, conduse de Michael Frachetti, profesor de antropologie la Universitatea Washington din St Louis, alături de Farhod Maksudov, directorul Centrului Național de Arheologie din Uzbekistan, au început foarte devreme la Tashbulak, în 2011, urmate de cercetări la Tugunbulak în 2018. Proiectul a fost întrerupt din cauza restricțiilor de călătorie în timpul pandemiei.
Recent, tehnologia a revoluționat și a accelerat cartografierea acestor centre urbane situate în peisaje care sunt în mare parte inaccesibile din cauza unor obstacole precum vegetația densă. Cunoscută sub numele de LiDAR (Light Detection and Ranging), această metodă de cartografiere bazată pe drone a oferit noi perspective asupra regiunii. Datorită acestui sistem de teledetecție extrem de precis, echipa a reușit să capteze imagini care au dezvăluit detalii necunoscute până acum ale acestor orașe antice presărate cu turnuri de veghe, fortărețe, clădiri complexe și piețe. Frachetti și echipa sa nu se așteptau la acest nivel de detaliu. „Am fost destul de surprinși când imaginile au fost compilate, deoarece rezoluția înaltă dezvăluie atât de multe despre structura orașelor cu o asemenea claritate”, explică cercetătorul. Echipa a descoperit că cel mai mare dintre cele două orașe are cinci turnuri legate prin ziduri de-a lungul crestelor, precum și o fortăreață centrală protejată de ziduri groase din piatră și cărămidă de lut. În studiul său echipa dezvăluie ce a mai aflat despre aceste misterioase orașe medievale.
Numeroase centre urbane majore au fost descoperite în Asia Centrală, însă marea majoritate au fost găsite în zonele de câmpie. Prin urmare, aceste două orașe sunt deosebit de remarcabile datorită altitudinii lor. Despărțite de cinci kilometri și situate la o altitudine cuprinsă între 2.000 și 2.200 de metri, ele sunt o excepție. „Astăzi, doar 3% din populația lumii trăiește deasupra acestui nivel, și rareori în context urban”, explică Frachetti. Tugunbulak este „primul și probabil singurul oraș antic sau medieval situat la această altitudine în Asia Centrală, ceea ce ne obligă să reconsiderăm ceea ce știm despre urbanizarea în regiune”. Pe hărțile convenționale, se presupunea că rutele comerciale care se întindeau pe continentul eurasiatic ocoleau munții din Asia Centrală. Această nouă cercetare arată că rețeaua Drumului Mătăsii a fost de fapt mai extinsă decât se credea și că, departe de a fi abandonate, aceste orașe au fost de fapt centre urbane pline de viață între secolele VI și XI d.Hr. în ciuda izolării și altitudinii lor.
Este greu să ne imaginăm orașe de o asemenea mărime prosperând într-un mediu înzăpezit și bătut de vânt în care, chiar și astăzi, se aventurează doar câțiva păstori nomazi. Iernile lungi, stâncile abrupte și terenul accidentat au făcut ca agricultura la scară largă să fie aproape imposibilă la o asemenea altitudine, ceea ce poate explica de ce istoricii și arheologii au neglijat această regiune îndepărtată atât de mult timp. Cu toate acestea, toate dovezile arată că aceste centre urbane de mare altitudine nu numai că au supraviețuit, ci au prosperat, în special datorită unei serii de construcții urbane sofisticate și permanente, special concepute pentru a profita la maximum de terenul muntos.
Tashbulak nu avea scara industrială a lui Tugunbulak, dar avea o caracteristică culturală interesantă: un cimitir mare care reflectă răspândirea timpurie a islamului în regiune. Cele 400 de morminte pentru bărbați, femei și copii includ unele dintre cele mai vechi înmormântări musulmane documentate din regiune. „Cimitirul nu corespunde dimensiunii reduse a orașului. Cu siguranță există ceva spiritual în jurul lui Tashbulak care a atras oamenii să fie îngropați acolo”, explică cercetătorul. Islamul a apărut în Peninsula Arabică în secolul al VII-lea și s-a răspândit rapid în secolele următoare. Deși Drumul Mătăsii este în primul rând creditat cu aducerea de tehnologii avansate, precum praful de pușcă, hârtia și mătasea din China în Orientul Mijlociu și Europa, rutele comerciale au servit și ca vectori pentru religii precum islamul (sau creștinismul și budismul), precum cele artistice. influențe în sculptură, meșteșuguri și pictură.
Potrivit datării cu radiocarbon, ambele orașe au declinat rapid în prima jumătate a secolului al XI-lea, „o perioadă de diviziune politică între puterile actuale”, potrivit lui Frachetti. Motivele abandonării acestor orașe nu sunt, însă, încă clare. Într-adevăr, nu există niciun semn că ar fi fost distruse, arse sau atacate, dar echipa își continuă în mod activ săpăturile și cercetările în regiune. Aceste site-uri nu au terminat încă să dezvăluie toate secretele lor interesante…