Recent, cercetătorii din Hong Kong au dezvoltat o nouă funcționalitate pentru realitatea virtuală (VR). Este vorba despre o interfață de utilizator care vă permite să recreați anumite arome. Această interfață surprinzătoare ia forma unei acadele.
De la democratizarea realității virtuale pentru publicul larg, această tehnologie folosește în principal două dintre simțurile noastre: vederea și auzul. Până astăzi au apărut anumite dispozitive, de exemplu mănușile haptice care includ tactil. Cu toate acestea, realitatea virtuală nu a integrat niciodată gustul, cel puțin până astăzi. La Departamentul de Inginerie Biomedicală de la Universitatea din Hong Kong, o echipă a dezvoltat o interfață de utilizator inovatoare în formă de acadea. Un articol publicat în jurnalul PNAS descrie un dispozitiv capabil să reproducă anumite gusturi în VR. Nu mai puțin de nouă arome sunt disponibile: acid citric, cireșe, fructul pasiunii, lapte, grapefruit, sare, zahăr și ceai verde.
Amintiți-vă că senzația de gust la oameni se bazează pe cinci arome fundamentale: dulce, sărat, acru, amar și umami. La originea senzațiilor găsim, evident, stimularea chimică a alimentelor pe limba noastră, dar și în gură și gât. Reproducerea acestor senzații într-un mediu virtual pare așadar destul de complicată. Într-adevăr, este necesar să se dezvolte o interfață fizică de utilizator pentru utilizare în VR. Ne-am putea gândi la stimularea chimică care constă în aplicarea directă a aromelor pe limba utilizatorului. Să menționăm și stimularea termică care are ca scop înșelarea creierului. Aceste metode au limitele lor. Cercetătorii din Hong Kong s-au concentrat pe iontoforeză, o tehnică medicală folosită de obicei pentru a trece o substanță ionizată prin piele folosind un curent electric.
Așa că să revenim la acadea noastră care ia și forma unei adevărate acadele în VR. Genera senzații gustative prin eliberarea de substanțe chimice specifice care interacționează cu papilele gustative ale utilizatorilor. Ei pot alege astfel dintre nouă canale corespunzătoare celor nouă gusturi menționate mai sus. Mai exact, suzeta nu este altceva decât o carcasă din nailon imprimată 3D pe care se află cele nouă canale. Cu toate acestea, fiecare canal conține hidrogeluri aromatizate pe bază de agaroză, apă minerală precum și esențe specifice de aromă. Oamenii de știință cred că dincolo de posibilitățile în ceea ce privește imersiunea senzorială în VR, această inovație ar putea merge mai departe. Într-adevăr, într-o zi ar putea deveni posibilă utilizarea acestei metode într-un cadru medical pentru a ușura persoanele care suferă de tulburări ale gustului.