Decenii de cercetare au demonstrat că exercițiile fizice beneficiază de sănătatea generală și de fitness, de la reducerea riscului de boli de inimă până la promovarea unui somn mai bun. A avea o activitate fizică regulată sau, pur și simplu, să mergi cu bicicleta la serviciu sau să-ți începi ziua cu o plimbare rapidă este, prin urmare, benefică pentru organism. Potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la University College London (UCL, Marea Britanie), antrenamentul îți poate îmbunătăți memoria, iar aceste efecte pozitive asupra performanței cognitive ar putea dura până la 24 de ore. Și nu este nevoie să transpirați ore întregi în timpul exercițiilor intense. Aceste concluzii au fost prezentate într-un articol publicat în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
În timp ce activitatea fizică fusese anterior asociată cu îmbunătățiri pe termen scurt ale funcției cognitive și cu o reducere a riscului de demență, multe studii despre impactul pe termen scurt au avut loc în laborator și au urmărit în primul rând răspunsurile pe o scară de timp variind de la doar câteva minute. la câteva ore. Prin urmare, această nouă cercetare merge puțin mai departe. În noul studiu cercetătorii spun că, analizând efectele pe termen scurt ale activității fizice desfășurate în viața de zi cu zi, au putut nu numai să confirme beneficiile acesteia pentru creier, ci și să dezvăluie că aceste efecte par să dureze mai mult decât se aștepta. În lucrarea lor, cercetătorii explică că au cerut 76 de adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 83 de ani fără tulburări cognitive sau demență să poarte un accelerometru timp de opt zile pentru a-și urmări somnul și activitatea fizică ca parte a rutinei lor zilnice.
În fiecare zi, participanții au completat și teste cognitive online simple pentru a le evalua atenția, memoria și viteza de procesare (printre alte abilități). Echipa a descoperit apoi că fiecare creștere în treizeci de minute a activității fizice moderate până la viguroase cu o zi înainte corespundea unei creșteri cu 2 până la 5% a memoriei episodice și a scorurilor memoriei de lucru în ziua următoare, deși doar scorul pentru memoria de lucru a rămas semnificativ după luarea în considerare. datele de somn ale participanților. Deși dr. Mikaela Bloomberg, autorul principal al studiului, a remarcat că este dificil de spus dacă aceasta reprezintă o diferență clinică pentru participanți, ea consideră că următorul pas ar fi realizarea unor studii similare la persoanele care suferă de tulburări cognitive. „Ideea este că, pentru persoanele cu deficiențe cognitive ușoare, o îmbunătățire foarte mică a performanței cognitive de zi cu zi poate face o diferență enormă”, spune ea.
Echipa a constatat, de asemenea, că o creștere de treizeci de minute a comportamentului sedentar s-a corelat cu o scădere ușoară a scorurilor de memorie de lucru a doua zi, deși studiul temperează acest lucru motivând că modul în care este petrecut timpul sedentar ar putea fi important.
Somnul are, de asemenea, o importanță deosebită asupra memoriei. În același timp, cercetătorii au descoperit că participanții care au dormit șase ore sau mai mult au avut o memorie episodică mai bună și o viteză psihomotorie mai mare în comparație cu cei care au dormit mai puțin. O creștere cu treizeci de minute de somn REM în noaptea precedentă a arătat și mai mult o îmbunătățire a scorurilor de atenție ale participanților. În plus, fiecare creștere de treizeci de minute a somnului cu unde lente (numit și somn profund) a fost asociată cu o îmbunătățire a scorurilor de memorie episodică.
Medicii explică că există mai multe mecanisme care ar putea explica îmbunătățirea memoriei datorită exercițiilor fizice. „Exercițiul fizic crește fluxul sanguin și stimulează neurotransmițătorii [care ajută la transmiterea mesajelor de la o celulă nervoasă la alta și joacă un rol în memorie și gândire, nota editorului] despre care se crede că contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive”, precizează dr. Bloomberg. Cercetătorul admite, însă, că ceea ce duce la aceste efecte este în prezent neclar, deoarece beneficiile neurotransmițătorilor ar trebui să dureze doar câteva ore.
Exercițiile fizice pot încuraja, de asemenea, nașterea de noi neuroni în hipocamp, o regiune a creierului esențială pentru memorie și învățare. Sportul promovează, de asemenea, neuroplasticitatea, altfel spus, capacitatea creierului să formeze noi conexiuni și să se reorganizeze. Exercițiile fizice pot reduce, de asemenea, inflamația din creier, un fenomen legat de declinul cognitiv. Diferite mecanisme ar putea explica astfel beneficiile pe termen lung ale exercițiilor fizice asupra creierului.
„Cu toții experimentăm un declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim, este o parte normală a îmbătrânirii”, își amintește Bloomberg. „De aceea, în această grupă de vârstă începem să ne gândim: ce lucruri mici putem face zilnic pentru a ne îmbunătăți funcțiile cognitive, independența și participarea socială?”
Pentru adulții în vârstă, adoptarea unei rutine de exerciții fizice ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și la menținerea alertă pe măsură ce îmbătrânim. În general, oamenii de știință cred că cercetările susțin activitatea fizică regulată pe măsură ce îmbătrânim. „Există multe motive de sănătate pentru care adulții în vârstă ar trebui să încorporeze activitatea fizică în viața lor de zi cu zi și, cu siguranță, există dovezi că ar putea ajuta la menținerea funcțiilor cognitive pe măsură ce îmbătrânim”, spune cercetătorul. Ea adaugă că, dacă sunteți faceți parte din categoria și aveți un examen sau o prezentare importantă, asigurându-vă că faceți exerciții cu o zi înainte „nu poate strica” pentru a vă îmbunătăți memoria.
Acest studiu arată că nu este necesar să depuneți un efort extrem pentru a beneficia de o creștere a memoriei. Dr. Bloomberg explică că exercițiile simple de intensitate moderată sau mai mare (cum ar fi mersul rapid, mersul cu bicicleta sau joggingul) s-au dovedit că îmbunătățesc memoria. Trebuie amintit că alte cercetări arată că și exercițiile mai intense pot fi benefice, fără a exagera. Un studiu publicat recent în revista Communications Psychology, de exemplu, a concluzionat că ciclismul și antrenamentul cu intervale de mare intensitate (HIIT) au cel mai probabil să îmbunătățească memoria, atenția, funcția executivă și procesarea informațiilor și alte funcții cognitive.
În orice caz, cercetătorii nu au identificat o cantitate precisă de exerciții necesară pentru a obține aceste beneficii cognitive. „Am observat pur și simplu că atunci când o persoană face mai multă activitate fizică decât de obicei, aceasta a fost benefică”, precizează Bloomberg. „Indiferent de nivelul lor actual de activitate fizică, a face mai mult a fost întotdeauna mai bine.” Deci, dacă de obicei faceți exerciții fizice timp de 30 de minute, adăugarea a cinci minute în plus vă poate ajuta să vă simțiți mai alert mental în următoarele 24 de ore.