5
(3)

Cu mai bine de 10.000 de ani în urmă, o bucată de pământ lega Marea Britanie de astăzi de continentul european. În ultimele două decenii, munca a oferit o mai bună înțelegere a Doggerland, un teritoriu de la începutul Holocenului. Astăzi, multe zone de uscat sunt amenințate de creșterea nivelului mării, de exemplu arhipelagul Tuvalu din Pacific. Cu toate acestea, anumite locuri au dispărut deja în oceane cu câteva milenii în urmă, inclusiv Doggerland, așa cum se explică într-un studiu publicat în revista Heritage.

Doggerland este un pământ apărut la începutul Holocenului, în urmă cu 12.000 de ani, și care a format joncțiunea dintre ceea ce este acum Regatul Unit și nordul Europei. Harta de mai jos arată evoluția acestui teren care acum 7.000 de ani a devenit Dogger Bank, un mare banc de nisip cu o suprafață de 17.600 km² prezent și astăzi. La acea vreme, Doggerland acoperea o zonă a cărei dimensiune este comparabilă cu cea a statului Washington din Statele Unite, adică mai mult de 180.000 km².

Situat la optsprezece metri sub suprafața Mării Nordului, Doggerland este astăzi considerat a fi un platou continental scufundat. Cu toate acestea, unele studii din trecut au descris acest pământ ca fiind la acea vreme un loc de trecere, dar pentru arheologul Vincent Gaffney de la Universitatea din Bradford (Regatul Unit), era mai degrabă un adevărat loc de viață. Doggerland avea într-adevăr apă, hrană și alte resurse de care populațiile preistorice aveau nevoie pentru a supraviețui. Ar trebui să știți că mai multe indicii sugerează un loc al vieții în sine. Oasele de mamifere (elani, lupi, mamuți etc.) erau deja prinse de traulerele în largul coastei britanice în epoca victoriană (1837-1901). Ulterior, arheologii au găsit numeroase artefacte pe plajele din regiune.

La Centrul de Cercetare a Peisajelor Submerse, cercetătorul Vincent Gaffney a petrecut ultimii douăzeci de ani studiind Doggerland folosind hărți 3D și date din studiile seismice. Mai mult, mostrele de sedimente au făcut posibilă identificarea a nu mai puțin de 574 de specii de plante prezente înainte de Holocen. Se pare deci că această zonă era bogată în resurse naturale, un loc potrivit pentru vânătorii-culegători ai vremii. Pentru cercetător, istoria Doggerland ne amintește că peisajul pe care îl cunoaștem astăzi este diferit de ceea ce a fost în trecut și că nu va rămâne același pentru totdeauna. „Pe măsură ce schimbările climatice se accelerează în epoca modernă, povestea Doggerland devine povestea viitorului nostru”, spunea el. Mai presus de toate, este dovada supunerii și dependenței umanității de natură.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?