În ianuarie, explozia unui lansator spațial al SpaceX deasupra Atlanticului de Sud și nordul Mării Caraibelor a provocat haos pe cer, deoarece piloții comerciali încercau să evite căderea resturilor pe Pământ. Acest incident probabil va fi departe de a fi unul izolat, odată cu înmulțirea obiectelor trimise în spațiu, ceea ce crește astfel riscurile. Riscul ca deșeurile spațiale să lovească o aeronavă rămâne foarte scăzut, dar cercetările de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC), publicate în revista Scientific Reports, evidențiază potențiala amenințare pe care o reprezintă aceste deșeuri necontrolate pentru zboruri.
Între întârzieri nesfârșite și turbulențe violente, zborul poate fi deja o experiență stresantă. Oamenii de știință au adăugat acum un alt factor de îngrijorare: resturile de rachete. Când sunt lansate rachete pentru a plasa sateliți pe orbită, segmente mari ale rachetei rămân uneori pe orbita joasă a Pământului și apoi reintră în atmosferă în moduri imprevizibile. În timp ce majoritatea acestor resturi ard la reintrare, unele fragmente mari pot supraviețui și cădea înapoi… provocând daune considerabile în acest proces. Perturbațiile legate de aceste resturi nu sunt fără precedent: în 2022, de exemplu, autoritățile aeriene spaniole și franceze și-au închis temporar porțiuni din spațiul lor aerian din cauza căderii necontrolate a unui segment de rachetă de douăzeci de tone.
„Recenta explozie a unei nave SpaceX la scurt timp după lansare a ilustrat provocările închiderii rapide a spațiului aerian”, spune Ewan Wright, doctorand în studii interdisciplinare la UBC și autor principal al studiului, referindu-se la evenimentele din ianuarie trecut. „Autoritățile au stabilit o zonă de excludere, care a forțat mai multe avioane să se abată de la traiectoria lor sau să se întoarcă la punctul de plecare. Acest eveniment a implicat resturi localizate, dar reintrările necontrolate de pe orbită oferă mult mai puțin predictibilitate.”
În studiul lor, cercetătorii UBC dezvăluie șansele ca o persoană să fie ucisă de resturi de rachetă care lovesc un avion în acest an. Potrivit acestora, există o șansă din patru ca resturile spațiale de la rachete să treacă printr-o zonă cu densitate mare a traficului aerian. Și asta nu e tot… Cercetătorii au studiat activitatea aeronavelor în cea mai aglomerată zi din 2023 și au corelat-o cu probabilitățile de reintrare a resturilor folosind date istorice de zece ani. Denver, Colorado (SUA), s-a dovedit a fi cea mai densă zonă de trafic în acea zi, cu o medie de un avion la optsprezece kilometri pătrați. Echipa a stabilit apoi că zonele care experimentează cel puțin 10% din această densitate maximă (cum ar fi coridorul Vancouver-Seattle) au o probabilitate anuală de 26% de a fi traversate de deșeuri spațiale. „Închiderile spațiului aerian din sudul Europei în 2022 au fost pentru o zonă care avea doar 5% din această densitate de trafic”, își amintește Ewan Wright. „La nivel global, riscul de reintrare în regiunile moderat frecventate este de 75% pe an.” În 2024, au avut loc 258 de lansări de rachete de succes, rezultând 120 de reintrări necontrolate. Studiul estimează în cele din urmă probabilitatea ca un avion să fie lovit de resturi de rachetă în fiecare an la una din 430.000.
Confruntate cu amenințarea acestor resturi spațiale, autoritățile aviatice trebuie uneori să aleagă între menținerea unui trafic normal sau închiderea spațiului aerian pentru a reduce riscurile. „Dar de ce ar trebui să facă astfel de alegeri? „Reintrările necontrolate se datorează alegerilor de proiectare, nu sorții”, a spus Aaron Boley, coautor al studiului și profesor asociat de fizică și astronomie la UBC. „Industria spațială își transferă de fapt riscurile către companiile aeriene și pasagerii.”
Cercetătorii pledează pentru rachete concepute pentru a reintra în atmosferă într-un mod controlat și a ateriza în siguranță în zonele oceanice desemnate (apa acoperă mai mult de 70% din suprafața Pământului). Cu toate acestea, această dezvoltare tehnică ar necesita cooperare internațională. Cu toate acestea, „țările și companiile private nu vor investi într-un design îmbunătățit, până când reglementările comune nu le impun tuturor”, insistă Michael Byers, coautor și profesor de științe politice la UBC. „Guvernele trebuie să lucreze împreună pentru a stabili noi standarde globale.”
Peste 2.300 de resturi de rachete sunt încă pe orbită, iar numărul de pasageri aerieni ar putea crește cu aproape 7% până în 2025, potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA). Confruntat cu creșterea simultană a lansărilor spațiale și a transportului aerian, problema deșeurilor spațiale reprezintă o provocare în creștere care necesită un răspuns internațional urgent… și care în prezent întârzie să apară.