Recent descoperitul asteroid 2011 MD va trece la o distanță de numai 12.000 de kilometri pe deasupra Pâmântului luni, 27 iunie, în jurul orei 15:30 ora României.
Analiștii NASA susțin că nu există vreo șansă ca roca spațială să lovească Pământul. Totuși, întâlnirea dintre cele două corpuri cosmice se petrece la o distanță destul de mică, încât atracția gravitațională a Terrei să modifice simțitor traiectoria asteroidului.
În punctul său de maximă apropiere, 2011 MD va trece, în plină zi, pe deasupra apelor Oceanului Altanic de Sud, în apropierea coastei Antarcticii. Pe măsură ce asteroidul se va îndepărta de Pământ va traversa zona sateliților geostaționari. Posibilitatea coliziunii cu vreun satelit sau cu alte obiecte spațiale de proveniență umană este foarte redusă, chiar dacă nu complet nulă, anunță specialiștii NASA.
Judecând după strălucirea corpului cosmic, acesta are un diametru ce măsoară între cinci și 20 de metri. Potrivit biroului Near Earth Object Program, din cadrul Jet Propulsion Laboratory – NASA, un obiect de aceste dimensiuni este previzibil să treacă pe lângă Pământ aproximativ o dată la șase ani. Pentru o perioadă scurtă de timp, asteroidul 2011 MD va putea fi observat cu majoritatea telescoapelor.