Inginerii Universității din California, Los Angeles (UCLA), au construit prima diodă organică emițătoare de lumină (Organic Light-Emitting Diode, sau OLED) complet elastică, ce permite nu doar flexarea ci și alungirea prin întindere a dispozitivului.
Cercetătorii au dezvoltat o metodă prin care au aplicat un nanotub din carbon și un electrod din polimer ca pe un strat deasupra unui material plastic flexibil, ce a devenit astfel capabil să emită lumină.
Dispozitivul rezultat este un petec de formă pătrată cu latura de doi centimetri în centrul căruia se află un alt pătrat, cu latura de un centimetru, care emite o lumină albastruie.
De fel, nanotuburile din carbon sunt flexibile și conductive dar, pentru a-și păstra forma, ele trebuie atașate pe o suprafață relativ plată, ce poate fi folosită pentru un electrod.
Performanța experților de la UCLA este promițătoare, cercetările sunt abia la început. Potrivit lui Zhenan Bao, profesoară de inginerie chimică la Stanford, piesele electronice elastice, sau extensibile, își pierd din conductivitate după ce sunt întinse prea mult, sau în repetate rânduri.
Totuși, este de părere aceeași cercetătoare, „acest soi de activitate, coroborat cu cele desfășurate de alții în aceeași direcție, ne apropie din ce în ce mai mult de realizarea acestui gen sofisticat și multifuncțional de piele electronică”.
Aparatura electronică elastică poate deschide orizonturi de design complet noi, urmând, probabil, să intre în viețile noastre mai ales sub forma unor ecrane ce pot fi împăturite și introduse în buzunarul cămășii, sau ca telefoane mobile care se pot umfla sau micșora.