V-ați gândit vreodată că dimensiunea unui motor electric ar putea fi de numai un nanometru (o miliardime dintr-un metru)? Ei bine, atât de mare este cel mai mic motor electric din lume, fix cât o moleculă.
Nu mai puțin de 60.000 de motorașe moleculare ar fi necesare pentru a însuma grosimea unui fir de păr uman. Realizarea poartă semnătura unei echipe de cercetători ai Universității Tufts, din Massachusetts și ar putea determina o revoluție în sfera circuitelor electrice, potrivit lui Charles Skyes, profesor de chimie implicat în proiect.
În cadrulul unui experiment, cercetătorii americani au folosit vârful unui microscop electronic pentru a transmite un curent electric printr-o moleculă simplă – metil sulfat de butil, responsabil de mirosul distinctiv al cognacului – poziționat pe o suprafață din cupru, unde singura moleculă de sulf a acționat asemenea unui pivot, direcționând molecula într-un sens sau în altul.
Noua tehnologie permite folosirea electricității pentru a coordona o singură molecultă, iar cea de lângă ea să rămână nemișcată. Până acum, prin stimulare chimică sau luminoasă aplicată unei molecule pentru a o activa, se acționau alte câteva miliarde din vecinătatea ei, generându-se haos la nanoscară.
Controlul de mare precizie posibil acum se datorează folosirii unui tip special de microscop electronic (scanning tunneling microscope), al cărui vârf – practic cel mai ascuțit din lume – furnizează electricitatea necesară. În cadrul experimentului, molecula studiată s-a învârtit în ambele direcții (spre dreapta și spre stânga), cu viteza de 120 de rotații pe secună.
Ca aplicații, dacă vor aduce mici modificări moleculei, oamenii de știință ar putea să o întrebuințeze pentru a genera un anumit tip de radiație, sau pentru a crea sisteme nanoelectromecanice plurimoleculare. Acestea ar servi diferitelor operațiuni medicale, pentru a transporta controlat, spre exemplu, un anumit medicament către o zonă foarte specifică dintr-un organism.
Experimentul s-a desfășurat la temperaturi extrem de scăzute, așadar următorul pas al cercetătorilor americani va fi făcut în sensul derulării sale în condiții termice normale. În plus, susține Charles Skyes, nu există niciun factor fundamental care să îi împiedice pe cercetători să folosească o suprafață și o moleculă diferite, care al lărgi și ar diversifica posibilitățile.
Sursa