5
(1)

Potrivit unui nou studiu, realizat de cercetători mexicani şi britanici, publicat în revista Science, distrugerea vechii civilizaţii Maya pare a fi legată de o reducere a nivelului de precipitaţii, care a condus la o perioadă prelungită de secetă.

 

Studiul a fost întocmit pe baza înregistrărilor schimbărilor climatice, efectuate asupra stalagmitelor şi lacurilor de mică adâncime din Peninsula Yucatan. Acestea indicau scăderi de 40 procente ale cantităților de precipitaţii în perioada verii şi o activitate redusă a furtunilor tropicale.

Coordonatorul studiului, prof. Martin Medina-Elizalde, de la Centrul de Cercetare Ştiinţifică Yucatan, din Mexic, completează: „de mai bine de o sută de ani cercetătorii leagă prăbuşirea civilizaţiei maiaşe de schimbările climatice, mai ales de secetă. Până acum nu se ştia cu precizie severitatea acesteia, însă unii sugerau scenarii extreme. Cu ajutorul unui nou model climatic, am putut explica schimbările balanței regionale între cantităţile de apă evaporate şi precipitaţii.”

Profesorul Eelco Rohling, de la Universitatea din Southampton, din Regatul Unit, afirmă: „rezultatele studiului nostru indică mici reduceri ale cantităţii de precipitaţii între perioada înfloritoare a civilizaţiei Maya şi prăbuşirea sa. Reducerile anuale ale acestor cantităţi au fost de numai 25-40%, însă au fost suficiente pentru ca evaporarea să fie mai accentuată faţă de căderile de ploaie, astfel că sursele de apă au fost reduse substanţial. Datele sugerează că acest lucru a fost cauzat în special de reducerea numărului de furtuni în perioada estivală…vara era sezonul principal agricol şi de refacere a rezervelor de apă proaspătă, în zonele joase din Yucatan râurile nefiind prezente. Problemele sociale şi părăsirea oraşelor sunt consecinţe probabile ale lipsei de apă, mai ales că avem indicii ale unor repetări ale secetelor multianuale.”

Cercetătorii atrag atenţia că IPCC (Comitetul Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice) prognozează că Peninsula Yucatan va fi afectată în viitorul apropiat de o perioadă de secetă asemănătoare cu cea care a dus la căderea civilizaţiei Maya.

 

Sursa

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here