Un grup de cercetători de la Centrul pentru Atac Cerebral din cadrul UCLA, condus de dr. Jeffrey Saver, a construit cu ani în urmă un dispozitiv pentru tratarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) capabil să restabilească circulația sanguină și să îndepărteze cheagurile de sânge din vasele intracraniene. O nouă abordare a acestei tehnologii, de la institutul Covidien, se dovedește acum de două ori mai eficientă.
Într-un studiu comparativ între noul dispozitiv de revascularizare denumit „Solitaire” și deja folositul „Merci Retriever”, cel dintâi a tratat cu succes 60% dintre victimele accidentelor vasculare cerebrale, față de 30%, câți au putut fi ajutați de al doilea.
Tratamentul cu asemenea dispozitive este direcționat în sensul minimizării afecțiunii cerebrale cauzată de lipsa de oxigen și/sau de glucoză la pacienții cu blocaje ale vaselor de sânge intracraniene – mai ales în cazul celor cărora nu li se recomnadă medicamentele pentru dizolvarea cheagurilor.
Comparativ cu dispozitivul Solitaire, actualul Merci tinde să se deșire și să piardă cheagul de sânge odată ce l-a capturat spre a-l elimina. Pe când instrumental Solitaire s-a făcut „vinovat” de finalizarea prematură a experimentului, datorită eficacității sale remarcabile.
O sută patruzeci și patru de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic au fost aleși pentru desfășurarea studiului comparativ. Ei au fost distrubuiți aleator, fie către tratamentul cu Solitaire, fie către cel cu Merci.
Rezultatele:
- Restabilirea fluxului sanguin în cazul a 83% dintre cei tratați cu Solitaire versus 48,1% rata succesului în cazul tratamentului cu Merci.
- Restabilirea fluxului de sânge fără simptome cauzate de hemoragia intracraniană reușită în 60,7% din cazuri cu Solitaire, față de 24,1% pentru grupul Merci.
- Grupul tratat cu Solitaire a prezentat o rată a mortalității la trei luni după tratament de 17,2%, față de 38,2% pentru pacienții tratați cu Merci.
Tratamentele inițiale cu Solitaire în locul lui Merci au fost asociate cu reperfuzie mai frecventă, cu hemoragie intracraniană simptomatică redusă, cu o mortalitate diminuată și cu o sporire a beneficiilor neurologice, potrivit doctorului Saver. Mai simplu, dispozitivul Solitaire își face treaba mai eficient și cu urmări nefavorabile mai puține decât în cazul actualului dispozitiv ce are o menire similară. Mai rămâne, deci, doar ca Solitaire să fie aprobat pentru folosire de instituțile abilitate.