0
(0)

Cercetătorii germani lucrează la o tehnică ce va permite poziţionarea cu mare precizie, oriunde în spaţiu, prin captarea semnalelor în raze X emise de pulsari…

 

Pulsarii sau stelele neutronice (rămăşiţe ale unor stele „moarte”) sunt stele foarte mici ca dimensiuni, dar cu o densitate crescută, care emit energie sub forma unor fluxuri de particule electromagnetice, concentrate la polii lor.

\"(w540)

Aceste stele se rotesc extrem de rapid şi îşi trimit fluxurile energetice prin Univers cu o stabilitate demnă de un ceas atomic, astfel că, potrivit echipei de savanţi germani, sunt perfecte pentru navigaţia interstelară. Dacă o navă spaţială detectează pulsul, îşi poate compara ETA-ul cu cel previzionat la o locaţie de referinţă, putându-şi astfel determina poziţia cu o acurateţe de 5 km oriunde în spaţiu.

Tehnicile de poziţionare spaţială folosite în prezent nu sunt foarte precise, erorile crescând odată cu depărtarea navetelor ori sondelor. De exemplu, pentru sondele NASA Voyager, care se apropie de limita Sistemului Solar, la o distanţă de circa 18 miliarde km, erorile de poziţionare sunt de ordinul sutelor de kilometri, iar pentru o sondă marţiană ele ajung la 10 km.

Tehnica de poziţionare propusă de germani este similară cu principiul de funcţionare al GPS, însă acesta din urmă este util doar pe Terra ori în proxima sa apropiere.

\"(w540)

Problema este că va mai dura ceva până când navigaţia călăuzită de pulsari va fi viabilă, telescoapele de detectare a razelor X din spaţiu trebuind mult reduse în dimensiuni.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here