Recenta arestare a unui număr de trei indivizi din Brazilia, suspectaţi că ar fi gătit şi comercializat empanadas (fel de mâncare constând în pâine sau un produs de patiserie umplut cu carne, brânză şi legume, răspândit în America Latină, vestul Europei şi Asia de Sudest) umplute cu carne de om, atrage atenţia asupra existenţei canibalismului în lumea contemporană.
Canibalismul (din spaniolesc-ul canibal însemnând mâncător de oameni) sau antropofagia (din greacă) a fost semnalat în ultimii ani în special în Brazilia, celebru fiind în acest sens un caz din 1994, care semnala un număr de 250 de oameni din Olinda, suburbie săracă a capitalei regiunii braziliene Pernambuco, Recife, care mâncau rămăşiţe umane din groapa de gunoi a oraşului.
Responsabile de acest obicei au fost găsite sărăcia şi lipsa de eficacitate în aplicarea legilor, însă „canibalismul este un comportament etiologic răspândit între primate…probabil că practicarea canibalismului la genul Homo se datorează lipsei resurselor în momente critice” afirmă Isabel Cáceres, paleoecolog al Universităţii Rovira i Virgili, care a studiat fenomenul, mergând cu până la 780.00 de ani în urmă în istoria strămoşilor noştri.
Până spre sfârşitul secolului 18 corpul uman era acceptat ca agent terapeutic, cele mai populare tratamente fiind pe bază de carne, oase sau sânge uman, potrivit cercetătorului britanic Richard Sugg. Medicina modernă a demonstrat însă că mâncarea propriilor semeni nu numai că nu are vreun beneficiu terapeutic, dar poate duce la apariţia unor boli, precum Prion sau encefalita spongiformă.
Totuşi, în speţa de faţă, a „empanadas din carne umană”, canibalismul are mai degrabă o însemnătate religioasă decât una medicinală sau tradiţională, unul dintre acuzaţi mărturisind că a omorât două femei, le-a mâncat o parte din organe, iar resturile le-a folosit la prepararea plăcintelor, pe care le-a vândut, sub motivaţia că a făcut aceste fapte pentru a purifica şi proteja oamenii pentru a-i trimite la Dumnezeu.
La fel, în celebrul caz din Germania, din urmă cu zece ani, în care Armin Meiwes, supranumit de presă Der Metzgermeister (maestrul măcelar) a ucis un tânăr, l-a gătit şi l-a mâncat, cu acordul acestuia din urmă, canibalismul a avut un rol ritualic, însă de această dată de natură sexuală. Inspiraţi de această „poveste”, cei din trupa germană rock Rammstein au compus piesa „Mein Teil” (porţia mea), sub refrenul \”Denn du bist, was du isst und ihr wisst, was es ist\” (eşti ceea ce mănânci).
Sursa