Până acum, se credea că mumia veche de 5.300 de ani, descoperită în 1991, nu mai conţinea sânge. Însă, în cadrul unui nou studiu, publicat de Royal Society, s-au descoperit urme de sânge în două răni de pe corpul lui Oetzi.
Un studiu anterior, publicat în revista Lancet, indica prezenţa hemoglobinei în rănile lui Ötzi, dar se credea că celulele sanguine roşii nu au putut fi prezervate.
Acum însă, oamenii de ştiinţă au utilizat microscopia atomică, o metodă de vizualizare cu rezoluţii nanometrice, pentru a analiza rănile lui Ötzi. Cu această ocazie, au descoperit celule sanguine roşii şi fibrină (proteină necesară coagulării sângelui) – astfel, Ötzi devine purtătorul „celui mai vechi sânge” descoperit până în prezent.
Descoperirea celulelor, precum şi prezenţa hemoglobinei şi a fibrinei, au fost confirmate prin spectroscopia Raman (tehnică spectroscopică laser).
Cercetătorii speră ca noua lor tehnică de investigare să ajute şi studiile criminalistice, prin determinarea vârstei exacte a mostrelor de sânge.