Peste 200 de monede, majoritatea din bronz, alături de numeroase artefacte din aur, argint sau sticlă (multe dintre ele bijuterii) au fost scoase la lumină într-o străveche fortăreață din Ucraina, peninsula Crimeea.
”Comoara a fost îngropată în timpul unui asediu. Oamenii înstăriți din acea vreme au încercat să își îngroape bunurile de preț, poate ca parte a unui ritual funerar și nu în speranța de a le recupera mai târziu. Este cert că oamenii știau că urmau să fie uciși cât de curând, mai ales că atacatorii erau romani și nimeni nu le putea ține piept pentru multă vreme”, susține Nicolai Vinokurov, profesor la Universitatea Pedagogică din Moscova.
Asediul cu pricina a avut loc în anul 45 î.Hr., din ordinul împăratului Claudius, care dorea să își consolideze influența asupra Regatului Bosforului Cimerian.
Conflictul a luat proporții în momentul în care prințul Mithridates al VIII-lea, un susţinător al independenţei regatului cu pricina, a declarat război fratelui său, Cotis I, un militant pentru păstrarea poziţiei de regat clientelar al Romei. De altfel, Bosforul Cimerian a fost regatul clientelar cu cea mai îndelungată existenţă din istoria Romei. Mithridates al VIII-lea a fost înfrânt după doar trei zile, iar fortăreaţa de la malul Mării Negre a fost arsă din temelii de trupele romane. Ulterior, ea a fost reconstruită de Cotis I, însă comorile ascunse de victimele asediului au rămas nedescoperite până astăzi.
Situl arheologic, care astăzi acoperă peste 1,3 hectare, a fost descoperit în anul 1989. Este cert că aşezarea a fost întemeiată de coloniştii greci, dovadă şi faptul că locuitorii fortăreţei, deşi nu erau greci, aveau o cultură cu o puternică influenţă elenă.