Cunoscute sub forma populară de „cercuri ale zânelor”, cercuri misterioase au apărut cu regularitate, de-a lungul timpului, în deşertul Namib, între Angola şi Africa de Sud, unele dintre ele rezistând pentru decenii întregi. Cauza lor a fost aprig disputată, însă nimeni nu a putut oferi o explicaţie plauzibilă, cel puţin până azi.
O specie de termite, Psammotermes allocerus, ar putea fi în spatele acestor cercuri misterioase, se arată într-un studiu al cercetătorului Norbert Juergens de la Universitatea din Hamburg, publicat în PloS ONE. Chiar dacă termitele au fost pe lista suspecţilor şi înainte, nu existaseră dovezi solide care să susţină o atare ipoteză.
Juergens a analizat cercurile încă din anul 2006 şi, conform studiului său, de fiecare dată când a găsit urme de umezeală în interiorul cercurilor, a descoperit şi urme de termite. „Fără existenţa bogată a plantelor care să păstreze umiditatea solului, doar termitele sunt capabile să facă rezerve de apă în solul poros şi arid al deşertului”, susţine cercetătorul german. De asemenea, Juergens a descoperit în bizarele cercuri urme de nisip întărit, resturi de materie vegetală şi numeroase tuneluri, dovezi certe ale existenţei termitelor.
Juergens nu spune cu exactitate de ce termitele creează misterioasele cercuri, însă susţine că acestea se hrănesc cu rădăcini, marcându-şi, probabil, teritoriul în care se vor hrăni până la epuizarea sursei de nutrienţi, idee susținută și de faptul că, în interiorul cercurilor, vegetația, și așa săracă, dispare în totalitate..