Pe 18 iunie 2015, în cadrul celei de-a 176-a Sesiuni a Consiliului CERN, România a fost admisă prin vot unanim ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN.
Acest eveniment vine ca o urmare firească a statului de stat candidat pe care România îl deţinea din decembrie 2008 şi ca o recunoaştere a contribuţiilor şi performanţelor cercetătorilor români implicaţi în experimentele ştiinţifice desfăşurate la CERN. Urmatorul pas în aderarea României la CERN este ratificarea Rezoluției în Parlamentul României.
Delegaţia României la Geneva a fost condusă de doamna prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, Preşedinte al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti şi Preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Senatul României şi de domnul prof. dr. ing. Tudor Prisecaru, Secretar de stat pentru cercetare în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare. La reuniune au mai participat doamna Maria Ciobanu, ambasador şi şef al Reprezentanţei Permanente a României la ONU – Geneva şi domnul Traian Filip, adjunct al reprezentantului permanent, arată un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
În prezent, peste 100 de cercetători români participă la experimentele științifice desfășurate în cadrul LHC și LHCb (ATLAS, ALICE etc.) și la rețeaua globală GRID. Primul experiment LHC la care Institutul de Științe Spațiale (ISS) a fost implicat încă din faza de propunere este MoEDAL. ALICE (A Large Ion Collider Experiment) este un alt experiment CERN la care cercetătorii ISS participă. În perioada mai-noiembrie 2015 o parte dintre cercetătorii ISS se află şi ei la CERN, unde realizează ture de monitorizare pentru achiziţia de date la experimentul ALICE, ca parte din îndatoriile lor recurente. Puteţi urmări noutăți despre activitatea lor aici.