5
(9)

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, ducând la aproape 20 de milioane de decese în fiecare an. Printre principalii factori de risc se numără un exces de colesterol rău (LDL-C), care favorizează obstrucția arterelor și crește semnificativ riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Până acum, statinele erau tratamentul standard pentru reducerea colesterolului. Aceste medicamente acționează prin blocarea unei enzime hepatice numită HMG-CoA reductază, care joacă un rol cheie în producția de colesterol. O nouă meta-analiză, care a implicat peste 100.000 de pacienți, a răsturnat recomandările, demonstrând că combinația de statine și ezetimib este mult mai eficientă. Această strategie simplă și ieftină ar putea preveni sute de mii de decese în fiecare an.

Studiul, publicat în revista Mayo Clinic Proceedings, a analizat date din 14 studii clinice care au implicat pacienți cu risc cardiovascular ridicat. Unii suferiseră deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, în timp ce alții aveau factori de risc ridicat, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul. Rezultatele sunt clare: prin combinarea unei statine în doză mare cu ezetimib, riscul de mortalitate de orice cauză scade cu 19%, cel al deceselor cardiovasculare cu 16%, iar accidentele vasculare cerebrale și alte evenimente cardiace grave cu 17 până la 18%.

O altă constatare notabilă: această combinație permite o reducere și mai mare a nivelului de colesterol rău, îmbunătățind cu 85% șansele de a atinge obiectivul ideal de mai puțin de 70 mg/dL. Toleranța tratamentului combinat este excelentă: efectele secundare sunt comparabile cu cele ale tratamentului cu statine singure și chiar mai puțini pacienți își opresc tratamentul.

Până acum, medicii au favorizat o abordare treptată: statine singure la început, apoi ajustarea tratamentului după câteva luni dacă este necesar. Dar această strategie se dovedește insuficientă pentru mulți pacienți. La mulți pacienți, statinele în doze mari nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele LDL-C. Așteptarea câteva luni înainte de a adăuga un alt medicament permite timp pentru ca boala să progreseze, crescând riscul de complicații grave. Această nouă meta-analiză arată că ezetimibul trebuie prescris de la început, fără a aștepta o evaluare inițială.

Statinele sunt folosite de zeci de ani pentru a scădea colesterolul prin limitarea producției sale de către ficat. Și-au dovedit eficacitatea și siguranța, dar unii pacienți nu răspund întotdeauna bine la aceste medicamente, chiar și la doze mari, chiar și la doze mari Colesterolul din intestin, combinat cu o statină, permite deci să fie atacat pe două fronturi, maximizând astfel reducerea LDL-C. Acest studiu arată că ghidurile de cardiologie trebuie să evolueze. Cercetătorii cer ca strategia combinată să devină standard pentru pacienții cu risc ridicat. Profesorul Toth, coautor al studiului subliniază importanța revizuirii obiceiurilor noastre de tratament: „Am urmat de multă vreme regula „mai mic este mai bine” atunci când vine vorba de colesterolul LDL. Acum trebuie să adoptăm și abordarea „cu cât mai devreme, cu atât mai bine”. Prin încorporarea sistematică a ezetimibului de la începutul tratamentului, numărul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și decese premature ar putea marca o reducere semnificativă a bolilor cardiovasculare în viitor simplă schimbare a protocoalelor de tratament, este posibil să se salveze vieți fără creșterea costurilor pentru pacienți și sistemele de sănătate. În fața unei epidemii globale de boli cardiovasculare, este urgent ca aceste rezultate să fie luate în considerare în recomandările medicale internaționale.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?