4.7
(20)

În cadrul unui studiu recent, cercetătorii chinezi au dezvoltat o baterie inovatoare. Este vorba despre o mică baterie nucleară care oferă o eficiență excepțională în ciuda dimensiunilor sale. Cum au creat oamenii de știință această baterie și ce aplicații ar putea avea?

Jucând un rol important în tranziția energetică, bateriile sunt inovate în mod constant. Se vorbește deseori de a le face mai economice, mai ecologice, mai eficiente, dar și mai sigure. Cercetătorii de la Universitatea din Suzhou (China) au inovat recent pe baza unui principiu foarte simplu: dezvoltarea unor baterii mai mici face posibilă fabricarea unor dispozitive mai compacte. Studiul, publicat în revista Nature, prezintă dezvoltarea unei mini-baterii nucleare. Oamenii de știință au explorat posibilitatea de a utiliza un convertor de energie integrat. Acest detaliu important înseamnă că designul bateriei diferă foarte mult de modelele obișnuite. Cercetătorii susțin că bateria lor este de 8 000 de ori mai eficientă decât modelele existente, fiind în același timp mai ușor de proiectat.

Pentru a obține această performanță, cercetătorii au dezvoltat o nouă arhitectură care combină elemente din grupa actinide și elemente din grupa lantanide luminescente la nivel molecular. Această combinație a făcut posibilă generarea luminii verzi dintr-un mic bloc de cristal. Cercetătorii au folosit apoi o celulă fotovoltaică pentru a converti aceeași lumină provenită din dezintegrarea nuclizilor radioactivi în electricitate. În plus, blocul de cristal a fost plasat într-o celulă de cuarț pentru a preveni orice scurgere de radiații. Deși rezultatele inițiale par promițătoare, această nouă baterie nucleară ar trebui să facă obiectul unor cercetări suplimentare. Tehnologia în cauză nu este încă pregătită să își dovedească eficiența în condiții reale, din simplul motiv că în prezent produce prea puțină energie. Testele de laborator au produs o eficiență totală de conversie a energiei de 0,889% și o putere de 139 microwați per curie (μW Ci-1). Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de aproximativ 40 de miliarde de astfel de baterii pentru a alimenta un singur aparat de 60 de wați. Așadar, cu condiția ca puterea și eficiența să fie mult îmbunătățite, bateria ar putea găsi unele aplicații foarte utile. Longevitatea sa de 7 000 de ani ar putea face din ea o sursă ideală de energie pentru dispozitive mici care ar putea fi trimise în spațiul cosmic.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 20

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?